Makarnanın yararları
İnsanoğlunun dünya üzerinde yaşamına başladığı ilk günden itibaren en önemli besin kaynaklarından biri olan buğdayın irmiğe dönüştürülmesiyle üretilen makarna, dünya genelinde neredeyse her kültürde severek yenilen bir yemek çeşididir. Uzakdoğu mutfaklarından İtalyan mutfağına dünyadaki tüm yemek kültürlerine kendini kabul ettirmiş bir lezzet olan makarna, “doğru şekilde tüketildiğinde” insan vücuduna birçok farklı fayda sağlamaktadır. Buğday irmiğinin son derece basit bir şekilde su ile karıştırılması sonucu elde edilen hamurun şekillendirilmesiyle hazırlanan makarna, farklı buğday türlerinin karıştırılmasıyla da üretilebilir. Dilimize İtalyanca “Maccherone” kelimesinden geçen makarna, gerek protein gerekse de karbonhidrat içeriği ile metabolizmanın sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi açısından önemli bir besindir.
Besin değeri son derece yüksek olan makarnanın küçükten büyüğe her insan için yararlı bir besin maddesi olduğu söylenebilir. Günümüzde dünya çapında üretilen makarnalarda “durum buğdayı” kullanılır ki, bu buğday türü de ülkemiz insanının her öğünde tükettiği ekmeklik buğdaydan oldukça farklıdır. Kompleks karbonhidrat içerdiği için insan vücuduna girdikten kısa bir süre sonra parçalanmaya başlayan makarna, ayrıca B vitamini yönünden de oldukça zengin bir gıdadır. Kompleks karbonhidrat grubunda yer alan makarnada çok hızlı bir şekilde enerjiye dönüştürüldüğünden hazmı en kolay yiyeceklerden biridir. Genel olarak sağlıklı insanlar makarna yedikten kısa bir süre sonra acıkmakta ve bu duruma şaşırmaktadır. Ancak makarnanın kompleks karbonhidrat içeriği doğrudan kana karışarak enerjiye dönüştüğünden, bu durum oldukça doğaldır.
Yumurtalı veya sebzeli olarak da üretilen makarnaların içeriğine katılan ekstra maddeler besin değerinin daha da yükselmesine neden olmaktadır. Biber, domates ya da ıspanak ile hazırlanan sebzeli makarna türleri içeriğine katılan sebzeler sayesinde daha kompleks bir besin haline gelmektedir. Ayrıca İtalyan mutfağında önemli bir yer sahibi olan makarnaların içi dolduğu olan çeşitleri de bulunmaktadır: Etli, sebzeli, peynirli. Bu tür makarnalar aslında ülkemizdeki herkesin yakından tanıdığı ve Kayseri ile özdeşleşen mantı ailesinin mensuplarıdır. Sütlü ve kepek oranı yükseltilmiş makarna çeşitleri de daha uzun sürede kana karışarak, tokluk hissinin biraz daha fazla sürmesine yardımcı olmaktadır. Zengin fakir demeden her ailenin sofrasında yer alan makarnanın ülkemizde kişi başına düşen yıllık tüketimi ise yaklaşık olarak 6 kilogram kadardır.
Makarna denince dünyanın her yerinde akla ilk olarak İtalya gelir. Ancak ülkemizdeki insanların oldukça büyük bir bölümü Türkiye’nin İtalya’dan sonra “dünyanın en büyük 2. makarna ihracatçısı” olduğunu bilmemektedir. İhracatta ülkemiz dünya sıralamasında 2. sırada yer alsa da, tüketim de oldukça gerilerde yer alır. Bu durumun temel nedenleri arasında çoğu insanın makarna yemenin şişmanlattığını düşünmesi, makarnanın besleyici bir yemek olmadığını zannetmesi ve Türk mutfağında makarnanın ana yemek olarak değil, yardımcı olarak görülmesi sayılabilir.