Maydanoz yetiştirme
Yediklerinin organik yani doğal olması konusunda hassas olan herkes, tamamen organik olduğundan emin olduğu maydanozları çok basit bir şekilde evinde yetiştirebilir. Hormonlar ve GDO(Genetiği Değiştirilmiş Organizma) konusunda giderek artan bir bilinç düzeyine erişen toplumumuzda organik tarım ürüne olan eğilimin arttığı bugünlerde, maydanoz gibi hemen hemen her evde sıkça kullanılan bir yeşil bitkiyi zahmetsizce yetiştirebilirsiniz. Birkaç noktaya dikkat ederek yılın büyük bir bölümü kendi ellerinizle yetiştirdiğiniz maydanozları keyifle tüketebilir, bu keyifli uğraşı kendinize hobi dahi edinebilirsiniz.
Kırsal alan tarımında genellikle bahar aylarının başında ekilen maydanoz; Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz bölgelerinin büyük bir bölümünde yaşayan neredeyse herkes tarafından ev ortamında saksı içinde yetiştirilebilir. Tercihen kestane gübresi kullanılarak zenginleştirilen bir toprağa ekeceğiniz maydanozlar, kısa süre içinde hızlı bir gelişim süreci gösterecektir. Kestane gübresi kullanma imkanınız olmaması durumunda hayvan gübresi kullanarak da toprağın mineral oranını daha zengin bir hale getirebilirsiniz. Genellikle 20 derecenin altındaki sıcaklıklar için uygun olmayan maydanozun Mart ayı sonundan itibaren Kasım ortalarına kadar evde yetiştirilmesi mümkündür.
Evlerinde yeterli ısıtma imkanı olan kişiler kış aylarında dahi güneş alan bir alanda saksı içinde maydanoz yetiştirebilir. 15 ile 21 gün arasında çimlenme süresini tamamlayarak gelişim aşamasına geçen maydanozun 3 hafta gibi kısa bir süre içinde tüketime hazır hale gelmesi mümkündür. Ayrıca maydanozu toplarken hepsini toplamanız “gerekmemesi”, üzerinden kesmek suretiyle oldukça verimli bir kullanım imkanı yakalamanız anlamına geliyor. Nisan ortalarından itibaren olgun hale gelen maydanozlarınızın uç kısımlarını keserek bitkinin alttan filiz vermeye devam etmesini sağlayabilir ve böylece sonbaharın son aylarına kadar yetiştirdiğiniz maydanozu kullanabilirsiniz.
Maydanoz serin saatlerde sulanması gereken bir bitki olduğundan, özellikle yaz aylarında sıcak olan gündüz saatlerinde bitkinin sulanmaması gerekir. Yaz aylarında mümkün olduğunca sabah ya da akşam saatlerinde maydanozlarınızı sulamaya özen gösterin. Doğru sulanan maydanozlar çok daha fazla yapraklanacağından, daha verimli bir gelişim gösterir ve size daha çok maydanoz yaprağı verir. En kolay yetiştirilen bitkilerden biri olan maydanoz neredeyse bakım gerektirmeyen yapısıyla evinizde kolay ve zahmetsizce yetiştirebileceğiniz bir bitkidir. Tamamen organik olduğundan emin olduğunuz maydanozlarınızın lezzetine dileğiniz gibi varabilir ve içinizin rahat olmasını sağlayabilirsiniz.