Mektup yazma kuralları
Son yıllarda özellikle teknolojinin gelişmesi ile haberleşme dalında yeni imkanlar doğmuştur. Özellikle cep telefonlarının ve internetin halk arasında yaygınlaşması ile kullanımı azalan posta servisi, sanılanın aksine halen etkili bir iletişim aracı olarak kullanılmaktadır. Basit bir e-posta atmanın yerine sevdiklerine elle tutulur bir mektup göndermeyi tercih eden insanların sayısı, sanılanın aksine oldukça fazladır. Gerek uzun zamandır mektup yazmadığı için gerekse de doğumundan itibaren cep telefonu ve internetle tanıştığı için bir çok kişi mektubun nasıl yazılacağını tam olarak bilmemektedir. Kısa başlıklar halinde mektup yazma kurallarını inceleyeceğiz.
Hitap etme kısmı
Mektubun kime yazıldığını belirten, giriş kısmıdır. Mektubun yazıldığı kişi ile olan samimiyet derecenize göre farklı hitap şekilleri kullanmalısınız. Resmi bir yazışma yapacaksanız “Sayın”, tanıdığınız bir insana hitap ediyorsanız “Sevgili” şeklinde başlamak daha doğru olacaktır. Hitap ettiğiniz kişinin ismi eklendikten sonra virgül konularak, bir alt satırdan paragraf başı ile mektuba başlarsınız.
İçerik kısmı
Bu bölümde genel imla kurallarına uyularak, mektupta anlatmak istediklerinizi yazarsınız. Genel olarak anlattığınız konu değiştiğinde yeni bir paragrafa geçmenizde fayda vardır. Özellikle resmi mektuplarda belirtilen konunun bütünlüğü açısından paragraf kullanmak, daha iyi bir sonuç alınmasını sağlayacaktır.
Sonuç kısmı
Kısa bir şekilde iyi dileklerinizi ilettiğiniz mektubun son bölümüdür. Mektubu tanıdığınız bir kişiye yazıyorsanız, iyi dileklerinizi ve sağlıklı olmasını temenni ettiğinizi belirtebilirsiniz. Eğer mektup resmi bir yazı ise saygı belirten kısa bir cümle ile bitirmek en doğru tercih olacaktır.
Kanuni ve ahlaki açıdan mektup
Çoğu insan tarafından bilinmese de; özel kişiye gönderilen bir mektubu açmak, Anayasa’nın 22. Maddesi’ne göre suç teşkil etmektedir. Kişilerin haberleşme özgürlüğü Anayasa güvencesi altında olduğundan, özel mektuplar gizlilik esasına dayanmaktadır. Hakim kararı bulunmadıkça hiçbir gerekçe ile özel bir kişiye ait mektup açılamaz. Kişinin haberleşme gizliliği anayasal hakkı olduğundan, her mektup sadece alıcına aittir.
çok güzel bir site öneririm :))