Metallerin kullanım alanları
Modern dünyanın vazgeçilmez hammaddesi olan metaller, medeniyet seviyesinin bir üst boyuta geçmesi ile dünya genelinde daha da çok kullanılmıştır. Periyodik cetvelde yer alan elementlerin büyük bir bölümünü metaller oluştursa da, aslında doğada “ametaller” daha fazla bulunmaktadır. Demir, bakır ve altın gibi metallerden pirinç, lehim, tunç ve alüminyum gibi alaşımlara kadar metaller gerek saf gereke de birbirleri ile karıştırılarak hayatın birçok alanında kullanılmaktadır. Metallerin hikayesi binlerce yıl öncesine ve belki de günümüz tarihçilerinin zannettiğinden de daha eskilere ulaşmakta ve insanoğlu yüzyıllardır birçok farklı amaç için metalleri kullanmaktadır. Günümüz dünyasında metaller başta kimya, endüstri, ulaşım, inşaat, kuyumculuk, boya, elektrik, elektronik olmak üzere oldukça geniş bir alanda kullanılmaktadır.
- Demir
Yüzlerce yıldır insanların en çok kullandığı metallerden biri olan demir, en çok pik demir üretiminde ve redüksiyon işlemlerinde kullanılır. Kok kömürü ve cüruf yapıcı maddeler ile birlikte kullanılan demir ayrıca parça cevher veya ince tozlar halinde de kullanılmaktadır.
- Bakır
En eski dönemlerden beri kullanılan bir başka metal olan bakır, fiziksel özelliklerinden dolayı en çok endüstriyel kimya ve elektrik sanayinde kullanılır. Metaller genel olarak ısı ve elektrik iletimi konusunda üstün bir performansa sahip olduğundan, elektrik akımlarının iletilmesi için gerek işlevsellik gerekse de maliyet açısından bakır en ideal maddelerden biridir. Elektrik, elektronik ve kimya sanayi haricinde kuyumculuk sektöründe de bakır kullanımı oldukça fazladır.
- Kurşun
Akü imalatının vazgeçilmez hammaddesi olan kurşun, yeraltından geçen elektrik kablolarının izolasyonunda da kullanılmaktadır. Korozyonun önlenmesi için ideal malzemelerden biri olan kurşun, çelik konstrüksiyonların izole edilmesi ve boyanmasında kullanılan malzemelerin içeriğine de katılır. Radyoaktif ışımalara karşı koruma sağlayan kurşun, hala üretilen eski model televizyonların tüp imalatında da kullanılır.
- Çinko
Dünya çapında en çok inşaat sektöründe kullanılan çinko, galvanizli konstrüksiyonların üretimine katılır. Galvanizlenme için kullanılan çinko, elektrik hatlarının izolasyonu için de önemli bir hammaddedir. Boya ve plastik üretiminde yaygın olarak tercih edilen çinko, otomotiv sektörü için de önemli bir hammaddedir.
- Krom
Kimya ve metalürji sektörü için kritik derecede önemli bir hammadde olan krom, döküm kumu sanayisinin de temel ürünlerinden biridir. Metalürjide krom metali şeklinde tüketilirken, paslanmaz çelik üretiminde de görev alır. Uçak ve gemilerin kaplanmasında da kullanılan krom, paslanmayı önleyici etkisi ile dayanıklılığın önemli olduğu her alanda kullanılır. Ayrıca ısı ve elektrik direncinin mühim olduğu malzemelerin üretiminde vazgeçilmezlerden biridir.
- Kalay
Kimya sanayinde kullanılan kalay ayrıca elektrik sistemleri için önemli olan lehim yapımı için de gereklidir. Teneke yapımında kullanıldığı için günümüz marketlerinde teneke kutu içinde satılan her ürün için önemlidir. Kalay ayrıca sabun, poliüretan, diş macunu ve parfüm yapımında da kullanılır.
- Nikel
Petrol sanayi için önemli bir madde olan nikel, metal korozyonunun mühim olduğu yerlerde kullanılmaktadır. Yemek takımlarından çekiç ve pense gibi ev aletlerine birçok ev eşyasının yapımına katılır. Uçak ve gemi sanayinde de kullanılan bir metal olan nikel, elektrikli makinelerde ve motorlarda da kullanılır.
- Altın
Doğrudan kuyumculuk sektörü ile akla gelen altın aslında makro fiziksel özellikleri sebebiyle (söz konusu nanoteknoloji olduğunda altomaltı seviyelerde altın farklı Kuantum özellikleri gösterebilmektedir)birçok alanda kullanılabilecek en ideal malzemelerden biridir. Elektrik ve elektronik sanayi için en kaliteli malzemelerden biri olan altın, diğer elementlerle tepkimeye girmediğinden çok fazla tercih edilir. Fazla bilinmese de altın yapay yağmur yapımında da kullanılır ve pil üretimi için kullanılabilecek en kaliteli malzemelerden biridir.