Nasıl daha iyi bir girişimci olursunuz?
Hayatın sadece işe girme mücadelesi olduğunu sanıyorsanız, yanlış bir yol tutuyorsunuz demektir. Eğer deli gibi öz geçmişinizi dolduracak aktiviteler arıyor ve bunu sadece işe beni alsınlar diye yapıyorsanız, neden kendinizi geliştirmeniz gerektiği hususunda bir fikriniz yok, veya lan fikriniz işçi olmaktan öteye gidemiyor. Bunları iyi değerlendirdikten sonra neden girişimci olmalısınız sorusuna, değer yaratmak hayatın bir gayesi olduğu için gibi vecize cevaplar verebilirsiniz. Ancak verilen bu gibi cevaplar başarılı bir girişimci olmak için yeterli değil. Eğer hayalinizde bir girişimcilik senaryosu varsa, bunu harekete geçirebilmeniz için bir güç lazım. Bu gücü kendinizde hissettiğiniz takdirde, çıkacağınız yolda zorluklarla karşılaşacağınızı bilin.
Bu zorluklarla mücadele etme sanatı, hayat boyu başarılı bir girişimcinin yol defterini oluşturacak. Her türlü badireler karşısında kendi karakter ve girişimcilik anlayışınızla çözümler bulmak, çözüme ve her zaman ilerlemeye çalışmak, başarının anahtarı. Eğer bir işinizin kurulması ve batması halinde girişimcilik serüvenine nokta koyup, kara kara düşünmeye ve ne yapmanız gerektiğiyle hayatınızı perişan etmeye odaklanırsanız, tüm her şeyinizi kaybedersiniz. Halbuki yapılan araştırmlar hayatında ilk defa girişim projesi gerçekleştirenlerin çoğunun başarısız olduğu ama ikinci girişimlerine devam edenlerin başarıyı sağladıklarını gösteriyor.
Yani ilk girişimden ders alıp, ikincisinin nasıl olması gerektiği hakkında kafa yoralar başarılı olurken, birincisinde başarısız oldum, ne yapacağım, hayatım mahvoldu diye feryat edenler, sürekli bir başarısızlık döngüsü içerisinde kendilerini tekrarlıyorlar. Başarılı bir girişimci olmak için bir kez başarısız olmak veya hata yapmak doğal karşılanmalı ve bunlar fırsata nasıl dönüştürülür bilinmeli. Maden bir serüvenin içerisindesin nefesinin yettiği kadarıyla bu yolda ölmeden serüven bitti dememelisin. Burada başarısızlık diye bir kavram yok. belki hatalar var. Ama telafisi mümkün olan hatalar.