Öğrenim kredisi başvurusu
Üniversite öğrencilerinin çoğu, öğrenim kredisi hakkında değişik sorular sorarak bu kredi biçimi hakkında bilgi edinmeye çalışır. Üniversite öğrencileri öğrenim kredisi alabilecekleri gibi, bu krediyi katkı kredisi şeklinde okul harçlarında da kullanabilir. Öğrenim kredisi burstan farklı olarak, karşılıklı verilen bir ücrettir yani bir diğer anlamda öğrenciye borç verilir. Öğrenim kredisi alabilmenin ilk şartı T.C. vatandaşı olmaktadır.
Öğrenim kredisi hangi öğrencilere verilir?
- Açık öğretim, Ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine
- Şehit ve gazi çocuğu olan öğrencilere
- Anne ve babası ölü ya da ayrı olan öğrencilere
- 2 yıllık okullardan DGS ile 4 yıllık okulların 3. sınıfına “ara vermeden” geçiş yapan öğrencilere
- Vakıf ve 2. öğretimde okuyan öğrenciler
Öğretim kurumlarının hazırlık sınıfı programlarında okuyan öğrencilere öğrenim kredisi verilmez. Ayrıca öğrenim kredisinin veriliş süresi de öğrencinin okuduğu programın eğitim süresi kadardır. Bu sürenin aşılması durumunda artık öğrenci olarak tabir edilen öğrencilere 1 yıllık artık süre hakkı verilir ve bu 1 yıl boyunca öğrenim kredisi verilmeye devam edilir. Bu süre zarfında okul değişikliği yapan öğrencilerin öğrenim kredisi verilme süresi, değişiklik yaparak kayıt oldukları yeni okulun “normal eğitim” süresine göre hesaplanmaktadır.
Örneğin; 4 yıllık İngilizce İşletme bölümü kazanan bir öğrenci şayet İngilizce muafiyet sınavında başarılı olamaz ve hazırlık sınıfı okursa, hazırlık okuduğu bu ilk yılda öğrenim kredisi alma hakkı yoktur. Hazırlık sınıfından sonra devam eden 4 yıllık süre içerisinde okulunu bitiremez ve 5. yıla uzatırsa, 1 yıllık artık süre zarfında 5. yılında da öğrenim kredisi almaya devam edebilir. Ancak öğrencinin okulunu hazırlık sınıfı haricinde 6. yıla uzatması durumunda, öğrenim kredisi alma hakkı bulunmamaktadır.