Online alışveriş
İnternetin günümüz şartlarında her eve girmesiyle yaygın hale gelen internetten alışveriş, birçok firmanın ürünlerini çok geniş kitlelere ulaştırabilmesinin en kolay ve etkili yoludur. Bilgisayar kullanıcıları artık internet üzerinden oldukça geniş bir yelpazedeki ürün çeşitlerinden arzu ettiğini satın alabilir ve bu ürünleri kargo firmaları aracılığıyla evinden teslim alabilir. Ancak bu kadar çok insanın kullandığı internet ortamında alışveriş yaparken mağdur duruma düşmemek için bazı noktalara da dikkat edilmesi şarttır.
Firmaların ürün satışı için çok düşük maliyetlerle yalnızca bir internet sitesi yapması ve bu internet sitesi ile bütün dünyaya açılabilmesi, şüphe götürmez ki ticari açıdan kaçırılmayacak bir fırsattır. Tüketici için bu imkanlar evlerinden çıkmalarına dahi gerek olmadan dilediği ürüne sahip olabilmek anlamına geldiği gibi, kötü niyetli insanların da hedefi haline gelmek demektir. Ülkemizdeki bilgisayar kullanıcılarının yaptığı en büyük hata; tıpkı televizyonda gördükleri her şeyi doğru kabul ettikleri gibi, internet sitelerinde yer alan her ürün tanıtımında yazılanlara da koşulsuz inanmalarıdır.
İnternetten herhangi bir ürün almak istediğinizde ürünün satıldığı site hakkında kısa bir araştırma yapmak ve kullandığınız internet tarayıcısının kimlik bilgisi anahtarı uyarısına dikkat etmek büyük yarar sağlar. Alışveriş yapacağınız sitedeki ürün hakkında tüm bilgiyi o ürünün satıldığı siteden değil, arama motorlarını kullanarak farklı sitelerden de elde etmeye çalışın. Kullanıcı yorumları bu amaca büyük katkı sağlamaktır ve bu yorumlarında yine farklı sitelerden okunması gerekir. Birçok sahte ürün satıcı kendi sitelerine ve para ödeyerek farklı sitelere sahte kullanıcı yorumları yazmaktadır. İnsanlarımız bu yorumları tüzel kişilerin yazdığını bilmeden, gerçekten ürünü satın alan herkesin memnun kaldığını düşünmektedir.
İnternetten alışveriş yaparken size verilen fiyatın içerisinde KDV ve kargo ücretlerinin dahil olup olmadığını da araştırmanız gerekir. Aksi takdirde kargo yetkilisi ürünü kapınıza teslim etmek için geldiğinde, sandığınızdan daha fazla bir ücret talep edebilir. Ayrıca Tüketici Kanunu’nun ilgili Mesafeli Satışlar Yönetmeliğine göre; internetten satın aldığınız tüm ürünlerin elektronik ortamda dahi olsa bir sözleşme belgelenmesi gerekir. Ürünü internet üzerinden satan firma tüketiciye ürünün niteliğini, fiyatını ve teslim tarihini açık şekilde belirtilen bir elektronik sözleşme göndermeli veya site içerisinde göstermelidir.