Organik tarım
Her geçen gün organik tarım ile ilgili çıkan yeni haberler, dünya genelinde doğal şekilde yetiştirilen organik ürünlere olan talebin artmasına neden olmuştur. Organik tarım ürünlerinin insan sağlığı açısından zararlı kimyasallar olmaması ve birçok hastalığa karşı koruma sağlaması, sağlıklı yaşam için öncelikli tercih olmalarını sağlamıştır. Her ne kadar organik tarımla ürün yetiştirilmesi daha zor olsa da, hala birçok insan organik beslenmek istemektedir.
Organik tarım, yalnızca bitkinin yetiştirilmesinde doğal yolların izlenmesi anlamına gelmez. Organik tarım; ürün yetiştirilmesi, toplanması, kesimi, ürünün işlenmesi, toplanması, saklanması, ambalajlanması, tüketiciye ulaştırılması gibi işlemlerde hiçbir kimyasal madde ve tarım ilacı kullanılmaması anlamına gelir. Ülkemizde 2004 yılında yürürlüğe giren 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu organik kelimesini, ekolojik ve biyolojik kelimeleriyle eşdeğer anlamlı olarak tanımlamıştır.
Doğal kaynakların düzenli bir şekilde kullanımı esas alan organik tarım, çevre ile uyumlu bir şekilde yapılmaktadır. Ayrıca günümüz tarım politikalarında olmayan tüm aşamalarda denetim, organik tarımın en önemli özelliğidir. Nihai kontrol sistemiyle çalışan günümüz tarım sistemi yalnızca ürünün son halini incelerken, organik tarımda ürünün tohumunda başlayan kontrol süreci tüketiciye varıncaya kadar devam etmektedir.
Kimyasal gübreleme de yapılmayan organik tarımda, tüm ürünler doğal gümre kullanılarak yetiştirilir. Organik sistemin korunması için kaliteli doğal tohumların seçilmesini de kapsayan organik tarım, son derece sağlıklı bir üretim sistemidir. Ancak günümüzde Genetiği Değiştirilmiş Organizma(GDO) şeklinde tohum üretimiyle suni hale getirilen tarım, organik üretim yapan çiftçileri de zor durumda bırakmaktadır. Birçok GDO’lu tohumla üretim yapan çiftçi maliyetlerini çok düşürürken, organik tarımla üretim yapanların ürünleri yüksek fiyattan satılmaktadır. Durum böyle olunca da maalesef çiftçi, para kazanmak için GDO içeren tohumlarla üretim yapmak durumunda kalmaktadır.
Organik tarım yalnızca bitkilerin değil, hayvanların da doğal bir şekilde yetiştirilmesini sağlar. Hayvan yemlerinin doğal olmaması, bu yemleri yiyerek gelişen hayvanların etlerinin de ürünlerinin de suni olması manasına gelir. Organik tarım ürünleri ile beslenen hayvanların ürünleri ve eti organik olduğundan, çok daha sağlıklı ve bir o kadar da lezzetlidir. Kısacası organik tarım her insanın istemesinden öte sahip olması gereken bir üretim şekliyken, dünya genelinde şekillendirilen polikitalar nedeniyle her zaman gözardı edilmektedir.