Orhan Pamuk’un hayatı
Tam adı Ferit Orhan Pamuk olan ünlü Türk edebiyatçısı, her ne kadar 2006 yılında aldığı Nobel Edebiyat Ödülleri ile popüler olsa da aslında kariyeri boyunca pek çok ödül almış bir yazardır. Nobel Edebiyat Ödülü alan en genç iki kişi arasında olması kadar bu ödülün siyasi nedenlerden ötürü verildiğinin iddia edilmesi de, Orhan Pamuk’un son yıllarda birçok çevre tarafından konuşulmasına neden olmuştur. Tüm bunların ötesinde dünyanın en ünlü dergilerinden biri olan “Time Dergisi”, 2006 yılında Orhan Pamuk’u “Dünyadaki En Etkili 100 Kişi” listesinde göstermiştir. Yazarın kitapları bugüne kadar almışın üzerinde dile çevrilmiş, yüzden fazla ülkede basılmış ve dünya genelinde 11 milyonun üzerinde satmıştır.
1952 yılında İstanbul’da doğan Orhan Pamuk, yazarlığa 1974 yılında başladı. 5 yıl boyunca çeşitli denemeler yazdıktan sonra 1979 yılında ilk romanı olan Karanlık ve Işık, Milliyet Gazetesi tarafından düzenlenen roman yarışmasında birincilik ödülünü aldı. Ancak romanın Cevdet Bey ve Oğulları ismiyle yayımlanması 1983 yılını buldu. 1983 yılında basılan bu kitabı ile Orhan Pamuk, “Orhan Kemal Roman Ödülü” sahibi de olmuştur. 1984 yılında basılan kitabı Sessiz Ev, Madaralı Roman Ödülü’ne layık görülmüştür.
Sessiz Ev romanı ülkemizde geniş yankı bulduktan sonra Fransızcaya çevrilmiş ve Fransa’da da “Prix de la Decouverte Europeenne” ödülünü almıştır. Orhan Pamuk’un yurtdışında daha da çok tanınmasını sağlayan kitabı Beyaz Kale 1985 yılında yayımlanmış ve 5 yıl sonra 1990’da İngilizceye çevrilerek ABD’de “Bağımsız Yabancı Roman” ödülünü almasıyla dünya genelinde birçok edebiyatçının ilgisini çekmiştir. 2002 yılında yazdığı ve Türkiye’nin siyasal yapısını etnik kökenlerle inceleyen kitabı Kar, oldukça geniş bir yankı uyandırmıştır. Kar kitabı ile Orhan Pamuk 2004 yılında ABD’de “Yılın En İyi 10 Kitabı” listesine girmeyi başarmıştır.
Tüm bu süreç içerisinde 1998 yılında yayımlanan ve başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada büyük ilgi gören kitabı Benim Adım Kırmızı ile de dikkatleri üzerine toplayan Orhan Pamuk, İrlanda’nın en ünlü edebiyat ödülünü de almıştır. Romancı yanının dışında Öteki Renkler gibi derleme hikayeleri de bulunan yazarın ayrıca, 1990 yılında Gizli Yüz adlı filme esin kaynağı olan senarist yanı da oldukça ilginçtir. 2007 yılında Cannes Film Festivali’nde jürilik de yapan Orhan Pamuk, her ne kadar çok tartışılsa da günümüzün en ünlü Türk edebiyatçılarından biridir.