Ortanca bakımı
Rengarenk açan çiçekleri ile görsel bir şölen sunan ortancalar bakımı en kolay olan bitkiler arasında yer alır. Ortanca bakımıyla ilgili yaygın olarak yaşanan temel sorun, bitkinin çiçek açmaması veya çok geç açmasıdır. Ortanca bitkisinin botanik bilimindeki ismi “Hydrangea Macrophylla” olmakla birlikte bitkinin anayurdu da Japonya’dır. Ortancaların her ne kadar anayurdu Japonya olsa da, çiçekleri ile herkesin beğenisi kazanan bu bitki uzun süre önce insanlar tarafından anayurdunun dışında yetiştirilmiş ve böylece dünya geneline yayılmıştır. Çalı gövdeli bir yapıya sahip olan ortanca, kışın yapraklarını döken ve 1 ile 3 metre arasında uzunluğa ulaşabilen bir bitkidir.
Ortanca bitkisinin doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmadığı ortamlar yetiştirilmesi gerekir. Zira çoğu insanın ortanca bakımıyla ilgili en büyük sorunu olan bitkinin çiçek açmaması durumu, doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmanın bir sonucudur. Ortancalar her ne kadar doğrudan güneş almak istemese de, bu bitkinin hiç güneş görmemesi gerektiği şeklinde algılanmamalıdır. Birçok insan çevresinden ortanca bitkisinin güneşi sevmediğini duyarak, bitkilerini tamamen gölgede yetiştirmektedir. Ortancanın çiçek açmamasının bir diğer nedeni de, bu şekilde tamamen gölgede bırakılmasıdır. Kısacası çiçekleri ile büyüleyen bir ortancaya sahip olmak için güneş ışığı dengesinin iyi ayarlanması gerekir.
Ortanca bakımında dikkat edilmesi gereken ilk konu, bitkinin güneşi sevmemesi ile “doğrudan güneş ışığı almaması” gerektiğinin birbirine karıştırılmamasıdır. Kalıtsal özellikleri nedeniyle tipik bir yaz bitkisi olan ortanca, sanılanın aksine güneş ışığının bol olduğu bölgelerde ideal şekilde yetişir. Ancak bol güneşli coğrafyalarda bitkinin mümkün olduğunda öğlen saatlerinde dik açıyla gelen güneş ışınlarından korunması gerekir. Ortancanızın ideal gelişim sürecine erişebilmesi için sabah ve akşam saatlerindeki güneş ışınlarını kullanmanız gerektiğini unutmayın. Ortancanızın yaz mevsiminde sabah 10.00’a kadar, akşamları da 17.00’den sonra doğrudan güneş ışığı almasını sağlamanız gerekir.
Güneş ışığının doğru şekilde yönetilmesi kadar önemli olan bir diğer konu da, ortancanın doğru şekilde budanmasıdır. Yaz mevsiminin başında doğru şekilde budanan ortanca hızlı bir gelişim süreci içine girecektir. Ortanın ekildiği toprağın mineral dengesi de bitkinin çiçeklenmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar arasındadır. Ortancanın ideal gelişim gösterebilmesi ve arzu edilen şekilde çiçeklenmesi için tercih edilmesi gereken toprağın geçirgen ve torf oranı yani toprak içindeki bitki çürükleri bol olması gerekir. Genellikle Mayıs ayının sonlarına doğru çiçeklenen ortancanın uzun süre boyunca çiçekli yapısını koruması için kurak yaz mevsiminde bolca sulanması gerekir. Su ihtiyacını karşılayan ortancanız Ekim ayı sonuna kadar çiçekli yapısını koruyacaktır.