Panik atak
Panik atak oldukça sık görülen bir ruhsal hastalıktır. Sokakta karşılaştığınız her 10 kişiden ikisi, yaşamı boyunca en az bir kez bile olsa, panik atak geçirmiştir. Panik atak diğer ruhsal bozukluklar gibi, kişinin yaşamını olumsuz yönde etkiler. Panik atak geçiren bir insan ölecekmiş hissi, kalp krizi geçirdiğini sandığı için: koşa koşa acil servise gider ve doktordan yardım ister. İlk 10 dakika içinde panik atak en şiddetli halini alır ve yarım saat içinde de geçmeye başlar. Atak geçtikten sonra kişi kendisini çok yorgun ve halsiz hisseder.
Belirtileri ise;
Aniden insanın içini, nedensiz bir sıkıntı çökerse,
Kalbi yerinden çıkacakmış gibi çarparsa,
Göğüs kısmında bir ağırlık hissederse,
Sanki bir el boğazını sıkıyormuşçasına, boğulacağını hissi varsa,
El ve ayakları sertleşip karıncalanma hissi oluyorsa,
Midesi bulanıyorsa,
Bütün vücudu titriyorsa,
El ve ayakları ter içerisinde kaldıysa,
Her an ölecekmiş gibi bir his, bir anda kaplıyorsa panik atak geçiriyorsunuz demektir.
Panik atak bazen; sıkıntı, stres ya da korktuğunuz anda ortaya çıkacağı gibi, hiçbir sebep yokken ortada görülebilir. İlk kez panik atak yaşayan biri, soluğu hemen acil serviste alır. Kalp krizi geçirdikleri için, öleceğini düşünür.
Panik atak geçirdiğimizi düşünüyorsak muhakkak uzman bir doktordan yardım istemeliyiz. Panik atak geçiren bir çok hasta, doktor doktor dolaşır. Halbuki tek bir hekimle, iyi bir ilişki kurulabilirse hasta, tedavilerinde daha çok ilerleme kaydedecektir. Panik atak geçiren insanların sık sık tekrarladığı bir hata, atak geçirdikleri anda acil servise gitmeleridir. Halbuki, panik atak geçirdiğiniz anda kimseden yardım almadan, kendi başınıza baş edebilmeniz çok önemlidir. Aksi takdirde sürekli acil servise giderseniz, asla kendinize güvenemeyeceksiniz.
Kişiler, panik atak sırasında sıkça rahatlamak için, alkol ve sakinleştirici ilaçlara başvururlar. Bu çözüm sizleri rahatlatsa da, sürekli alkol aldığınız için, bir de alkol sorununuz oluşacaktır.
Panik atak çoğunlukla ortada bir neden yokken çıkar. Beyindeki kimyasal maddelerin yitirmesi sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Çok stresli bir hayat yaşıyorsanız da, panik atak ortaya çıkabilir. Bunların dışında;
Sara hastalarında
Akciğer ve kalp hastası olanlarda
Vitamin eksikliğinden
Kafeinli besinler kullananlarda
Fazla adrenalin salgılayanlarda
Bazı kullanılan ilaçların yan etkilerinden dolayı
Beyinde var olan tümörden
Kan şekerinin hızla düşmesinden
Klostrofobisi olan insanlarda
Uyarıcı madde kullanan insanlarda, bu maddenin aniden kesilmesi sonucu ortaya çıkar
Panik atak genellikle 20 li yaşlarda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Çalışan kadınlarda daha fazla görüldüğü bir gerçektir. Panik atağın olmasında genetik özellikte çok etkilidir. Asosyal bir hayat süren, sorunlarını kimseyle paylaşmayan insanlarda görüldüğü de tespit edilmiştir. Sorunlarını çok kafaya takan kimseler, bağımlılık yapan madde kullanan insanlarda, mükemmeliyetçi bir yapıya sahip insanlarda da panik atak görülebilir.
Panik atak geçiren bir insan, bir yere oturmalıdır. Kendi kendine bunun sadece bir atak olduğunu, korkmamanız gerektiğini söyleyerek atağın geçmesini beklemeli. Atak esnasında üzücü veya heyecanlı tartışmalardan kaçmak gerekmektedir. Sigara ve alkolden uzak durmalısınız. Atak sırasında derin nefes alınmamalıdır.