Patagonya
Güney Amerika’da, Şili ve Arjantin arasında kalan bölgeye “Patagonya” denilmektedir. Bölgenin adının Patagonya olmasının sebebi, rivayete göre, Ferdinan Magellan’ın Magellan Boğazı’ndan geçerken, guanako postlarına bürünmüş , yüzleri boyalı yöre insanlarını “patagon” adlı canavara benzetmesi ve bu nedenle “patagonların ülkesi” anlamında bölgeye “Patagonya” denilmesidir.
Patagonya bölgesinin sınırları; kuzeyde Arjantin’deki Rio Colorado, Şili’deki Bio Bio nehirleri; güneyde Magellan Boğazı’dır.
Patagonya bölgesinde yaşayan insan sayısı oldukça düşüktür, kilometrekareye düşen insan sayısı sadece 2’dir. Bu sayının bir olduğu bölgeler dahi vardır.
Bölgede iki türlü iklim vardır. Arjantin tarafında kalan kısımda daha kurak bir iklim hakimken, Şili tarafında kalan bölgede Valdivia Yağmur Ormanlarının da etkisi ile daha yağmurlu bir iklim söz konusudur. Bölgenin tamamı genel olarak bol rüzgar alır. Güneyde bulunan ve “Ateş Toprakları ( Tierra del Fiago)” adı verilen bögede yarı Antarktika iklimi söz konusudur. Şili kısmında yer alan buzul, kutuplardan sonraki en büyük buzuldur.
Patagonya’da bitki örtüsü olarak “pampas” adı verilen tek tip stepler mevcuttur. Bölgede görülen hayvanlar guanakolar, nandular ve kondorlardır. Çok sayıda flamingo ve deniz kuşu türleri de bölgede yoğun şekilde yaşamaktadır.
Bölgenin ekonomisinde turizm önemli bir yer tutmaktadır. En yoğun turist hareketi Kasım ve Şubat ayları arasında gerçekleşir. Patagonya’da görülmesi gereken yerler arasında şunlar bulunur:
- Torres del Paine (Şili tarafında bulunan bir milli park)
- Perito Moreno Buzulu (Arajantin tarafındadır.)
- Valdivia Yağmur Ormanları (Şili tarafındadır.)
Patagonya’nın bir diğer önemli gelir kaynağı hayvancılık ve özellikle koyun besiciliğidir. Birçok ünlü markanın koyun yünü ihtiyacı bu bölgede yetiştirilen koyunlardan sağlanmaktadır. Çiftçilerin elden çıkardıkları çiftlikler bu firmalar tarafından alınarak yenilenmiş ve üretime devam ettirilmiştir. Bu ilgi koyun yünü fiyatlarında artışı da doğal olarak beraberinde getirmiştir.