Porselen diş yapımı
Dişlerin insan görselliği üzerinde doğrudan etkili olması ve insanların oldukça büyük bir bölümünün hayatının belirli bir döneminde dişleriyle ilgili sorun yaşaması, diş hekimlerinin estetik bir görsellik sunan ve aynı zamanda gerçek bir dişin kullanımı aratmayan suni maddeler aramasına neden olmuştur. Bu sürecin sonunda varılan nokta, görsel açıdan beğeni toplayan bir etkiye sahip olduğu kadar dayanıklılık açısından da güvenilir kullanım sunan porselen yaprak diş yapımı tekniğidir. Dişin doğal yapısına uyumlu olan porselen diş yapımı ile renk ve ton farkı ayırt edilmeden oldukça estetik görünen dişlere sahip olunması mümkündür. Beyaz bir gülüş ile insan üzerinde pozitif etki yaratmak için dünyanın dört bir yanında yüz binlerce insan tarafından tercih edilen porselen diş yapımı, bilhassa “ön dişlerdeki sorunlarda” uygulanmaktadır.
Ön dişlerde çürüme, çeşitli hastalıklar ve dış etkilere bağlı olarak görülen deformasyon sorunlarına etkili, estetik ve uzun süreli bir çözüm getiren porselen diş yapımı, diş hekimi tarafından hastanın dişlerinin ölçüsü alınarak uygulanmaktadır. Her hastanın kendi dişleriyle uyumlu görünen bir sonuç almasını sağlayan bu uygulama, porselen dişlerin soruna “kişisel” bir çözüm sunabilmesini sağlamaktadır. Hekim tarafından dişlerin ölçüsünün alınmasının ardından “yaprak” şeklinde hazırlana porselen dişler, uygulama için hazır hale gelmektedir. Porselen diş yapımı ile ilgili merak edilen soruların başında, dişlerin gerçek bir diş kadar sağlam olup olmadığıdır. Bu aşamada unutulmaması gereken; porselen dişlerin “gerçek dişlere özel bir madde ile yapıştırıldığı” ve bu aşamada da hekimin deneyimi ile kullanılan malzemelerin kalitesinin devreye girdiğidir.
Doğru malzemelerin kullanılması kadar diş hekimliği gibi “el beceresinin muazzam derece önemli olduğu bir alanda, porselen diş yapımının sonuçları şüphesiz hekimin deneyimi ve yeteneğiyle de alakalıdır. Porselen diş yapımı ile ilgili karşılaşılan sorunlardan biri de, ön dişlere yapılan uygulama sonrasında hastanın dişleri arasında fark edilir bir renk farkının oluşmasıdır. Uygulama öncesinde hastanın gerçek dişlerinin renginin doğru belirlenmesi ve porselen uygulamanın da bu şekilde hazırlanması gerekirken, dişlerin renginin açılmasını sağlayan ve hekimler tarafından birçok hastaya uygulanan “beyazlatma” çalışmaları ile renk farkının giderilmesi de söz konusudur.
Bu şekilde diş hekimi tarafından gerçek dişlere uygulanan beyazlatma işlemleri sayesinde, porselen dişler ile gerçek dişler arasında ton farkı “belirli bir dereceye kadar” giderilebilmektedir. Birçok insanın kalıtımsal özellikleri sebebiyle doğuştan dişlerinin yapısında sorun olduğundan, porselen diş yapımı ile bu tür genetik sebeplerden kaynaklanan problemler de ortadan kaldırılabilmektedir. Ayrıca zannedilenin tamamen aksine, bazı yiyecekler ya da içecekler zamanla porselen dişlerin renginin bozulmasına da neden olmamaktadır. Porselen dişler uzun yıllar boyunca ilk günkü rengini muhafaza etmektedir.