Prefabrik nedir?
Prefabrik İngilizce’den alıntı bir kelime olup; pre-fabrik; yani “önceden yapılmış” anlamını taşımaktadır. “Ön üretimli küçük ev ” olarak da tanımlanan prefabrik; uygulamada sadece ev değil; fabrika, villa, site, hangar, sosyal tesis gibi birçok farklı yapı türünde söz konusu olabilmektedir.
Bir yapıyı yerinde yapmak hem zaman, hem de maliyet açısından oldukça zahmetlidir. Bu zahmeti ortadan kaldırıp, zamandan ve paradan tasarruf etmek adına bulunan çözümlerden biri de prefabrik yapılardır. Prefabrik yapıların avantajları sadece bu kadarla kalmamaktadır. Prefabrik yapıların avantajlarını ve uygulamada sağladığı kolaylıkları şu şekilde özetleyebiliriz:
- Prefabrik yapılarda istenilen tasarımın yapılması mümkündür. Banyo, salon, mutfak, vb. birimlerin yerleştirilmesi ile ilgili bir kural yoktur, beklenti ve beğenilere uygun bir şekilde her türlü tasarım ve yerleştirme yapılabilmektedir.
- Modüler yapıda tesis edilen prefabrikler önceden planlanıp, ihtiyaçlara uygun bir şekilde üretilebilmektedir.
- Isı ve ses yalıtımı prefabrik yapılarda oldukça yüksek düzeydedir.
- Prefabrik yapıların üretimi kolaydır, kısa zamanda teslim edilebilmesi mümkündür.
- Her boyutta prefabrik yapı üretme imkanı söz konusudur.
- Ekleme ya da çıkarma şeklinde revizyonlar yapmak mümkündür.
- Esnek ve dayanıklı yapılar olan prefabrik yapılar depreme karşı oldukça dayanıklıdır. Kurulması kolay yapılar olan prefabrikler bu nedenle, genelde deprem sonrası afet bölgelerinde geçici barınma amacı ile mümkün olan en kısa zamanda tesis edilirler. Bu nedenle de “prefabrik” denildiğinde akla bu tarz basit yapılar gelmektedir. Halbuki prefabrik yapılar bu kadar basit olmak zorunda değildirler. Villa, fabrika, hangar gibi geniş hacimli ve çok fonksiyonlu binalar da prefabrik yapı yöntemi ile üretilebilmektedir.
Dayanıklı yapılar olan prefabrikler için 40 ile 70 yıl gibi bir süre ömürlerinin olduğu ifade edilmektedir. Prefabrik yapıların üretilmesinde çelik, çimento yongalı levha gibi malzemeler kullanılmaktadır.