Protein diyetinin zararları
Uzun yıllar boyunca denemedikleri yol kalmadığı halde kiloları ile arası bir türlü düzelmeyenlerin kurtarıcı olarak görülen protein diyeti, özellikle genç nüfusun son dönemde en çok merak ettiği ve araştırdığı diyet türleri arasında yer alıyor. Çoğu zaman “egzersiz yapmadan kilo verme” yöntemi olarak lanse edilen protein diyeti ile zahmetsizce kilo verebileceğini düşünen insanlar, bilinçsiz bir şekilde başladıkları protein diyeti nedeniyle sağlıklarından olmaktadır. Kilo verememenin ya da verilen kiloların fazlasıyla geri alınmasının da ötesinde bilinçsizce uygulanan protein diyetlerinin ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği unutulmamalıdır.
Protein diyetine başlayacak her insanın öncelikle “vücut yağ kütlesinin azalaması” ile vücudun kilo kaybetmesi arasındaki farkı iyice anlaması gerekir. Protein diyeti ile spor yapmadan kilo vermek yerine haftanın belirli günleri düzenli bir şekilde egzersiz yapmak hem çok daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde kilo vermenizi hem de kilo verirken vücudunuz kas kitlesinin korunmasını sağlayacaktır. Ayrıca protein diyeti ile günlük vücudunuza aldığınız protein miktarının aşırı spor nedeniyle yetersiz gelebileceğini de unutmayın. Düzenli spor yapan insanların yaptıkları spora ve yaşlarına göre günlük tüketmeleri gereken protein miktarı farklılık göstermektedir.
Son yıllarda dünya genelinde popüler hale gelen protein diyetlerinin oldukça geniş bir kesim tarafından uygulanması sonucu modern tıp dünyası bu konuyu mercek altına aldı. ABD ve çeşitli Avrupa ülkelerinde yapılan araştırmalar protein diyetlerinin özellikle böbrekler üzerinde yarattığı olumsuz etkileri gün ışığına çıkararak, kemiklerin de bu süreçten etkilendiğinin öğrenilmesine neden oldu. Yüksek protein alımı gerçekten de vücudun kilo verme mekanizmasını tetiklese de, diyetin uygulama süresinin “kesinlikle” çok iyi ayarlanması gerekir. Yüksek protein diyetleri ile vücudun gördüğü veya görebileceği zarar büyük oranda diyetin uygulandığı süreye bağlı olduğundan, bu konuda uzman bir hekimin tavsiyesini almak gerekir.
- Kolesterol faktörü
Tüm yüksek proteinli diyetlerde hayvansal gıdalar ön planda olduğundan, kandaki kolesterol miktarı diyet süresi boyunca yüksek seviyelere gelir. Günümüzde artık hemen hemen herkes kolesterolün başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere vücutta birçok olumsuz etkiye neden olduğunu biliyor. Fazla protein alımı ayrıca vücuttaki Kalsiyum mineralinin idrar suretiyle yüksek oranda atılmasına neden olur ve bu durumdan en çok kemikler etkilenir. Uzun vadede kemiklerin yapısındaki değişim nedeniyle oldukça ciddi sorunlar görüleceğinden protein diyetlerinin bilinçli bir şekilde yapılması şarttır.