Radyasyondan korunma yolları
Nükleer felaket senaryoları ve mobil aygıtlar gibi modern teknoloji ürünü cihazların yaygın bir şekilde kullanımı ile gündeme gelen radyasyon tehdidi, aslında ABD’nin 2. Dünya Savaşı’nı sona erdirmek için atom bombası denemelerine başlamasından bu yana insanoğlunun ensesinde. Atom bombasının atıldığı ve yüz binlerce insanın doğrudan ya da dolaylı olarak etkilendiği Japonya, son yıllarda Fukuşima Felaketi ile tekrar radyasyon tehlikesi ile gündeme geldi. Tüm bu gelişmeler bir yana dursun, insanoğlunun aradığı radyasyondan korunma yolları da her geçen gün daha da önemli hale gelmeye başladı. Aslında insan yaşamının “doğal” bir parçası olan radyasyondan tamamen korunmak, rasyonel bir yaşam süren kişiler için mümkün değildir.
Radyasyondan tamamen korunmanın mümkün olmaması, bizzat içinde yaşadığımız evren ve bu evrenin bir parçası olan dünyadan kaynaklanmaktadır. Zira dünyanın kendisi radyoaktif özellikler gösteren bir gezegendir. Dünya üzerindeki “doğal” radyasyonun temel kaynağı güneş ve topraktır. Birçok radyoaktif element, binlerce yıldır insan yaşamının bir parçası olarak dünyada bulunmaktadır. Ancak doğal olmayan radyasyonun aksine, insanın günlük yaşamında maruz kaldığı bu doğal radyasyonun ciddi bir sağlık sorununa neden olması söz konusu değildir. Çünkü doğal radyasyon seviyesi, özel durumlar haricinde insanoğluna kısa süre içinde ciddi zarar verebilecek düzeyde değildir. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, dünya üzerindeki tüm canlıların sürekli olarak radyasyona maruz kaldığını ve bu radyasyonun %85’inin de doğal nedenlerden kaynaklandığını saptamıştır.
Dünyadaki canlıların maruz kaldığı “insan kaynaklı” radyasyon sadece %1’lik orana sahiptir ancak bu radyasyonun çok yüksek seviyede olması, insan yaşamı açısından ciddi sorunlara neden olabilmektedir. İnsani nedenlerden topraktaki radyasyonun artması, başta toprakta yetiştirilen sebze ve meyvelerin yüksek oranda radyasyon içermesine neden oluyor. Radyoaktiviteye neden olan elementler toprakta olduğu gibi insan vücudunda da bulunmakta ve bu nedenden ötürü insan için “topraktan yaratılma” denmektedir. Radon gazı birimi, gıdalar, röntgen gibi tıbbı muayeneler, cep telefonları, tıraş makineleri, mikrodalga fırınlar ve daha pek çok neden insanların aldığı radyasyon miktarını yükseltmektedir. Ancak günlük yaşamda daha az radyasyona maruz kalmak için yapılabilecek şeyler de bulunuyor.
- Kullanılmayan elektrikli aletleri “fişten” çekmek
- Bilgisayar monitörleri ve televizyonlarda düşük radyasyon üreten modelleri tercih etmek
- Televizyon ve bilgisayar açıkken uyumamak
- Halojen lambalar kullanmak
- Saç kurutma makinesi kullanırken uzun süre boyunca açık tutmamak
- Her ne kadar pek de mümkün olmasa da cep telefonları ile gerekmedikçe temas kurmamak
- Cep telefonuyla görüşme yaparken kulaklık kullanmak
- Dünya Sağlık Örgütü telefon konuşmaların 10 dakikayı geçmemesi konusunda herkesi uyarmaktadır…