Sakal çıkarma yöntemleri

Genel itibarı ile erkeklerin yüz bölgelerinde bulunan kıl hücrelerinin derinin üzerine doğru çıkmış bölümlerine “sakal” adı verilir. “Köselik sorunu” veya “aşırı tüylenme” problemi olmayan bir erkeğin yüzünde; günde ortalama 30 milimetre kadar uzayan 15.000 kıl kökü vardır.


Sakal kimi insanlar tarafından değişik şekiller verilerek kesilmek sureti ile bırakılırken kimileri tarafından da “sinek kaydı” olarak tabir edilen yöntemle tıraş edilir. Erkeğin olmazsa olmazı olarak nitelendirebileceğimiz sakal; bazı kimselerde genetik olarak çıkmama veyahut geç çıkma sorunu gösterebilir. Bu gibi durumlarda psikolojik travmalara kadar yol açabilecek olan bu sorun halk arasında bilinen, bilinmeyen birçok metot ile ortadan kaldırılabilir.

Sakal çıkmayan bölgeyi tıraş ederek sakal çıkarma metodu

Ergenlik çağında bulunan ve sakalları çıkmayan hemen hemen her gencin başvurduğu bir yoldur. Bu yolu tercih eden kişiler mutlak suretle tıraş köpüğü ve kaliteli bir tıraş bıçağı kullanmalıdır. Tıraş köpüğü ve kaliteli tıraş bıçağı olmadan yapılan uygulama ciltte tahriş, kıl dönmesi, ters sakal çıkması gibi durumlara neden olur. Ayrıca kullanılan tıraş bıçağı mutlaka yukarıdan aşağı doğru tek yönde hareket ettirilmelidir.
Bu metot en fazla iki günde bir uygulanmalıdır. Hafifte olsa tüylenme olmayan ciltlerde etki göstermeyebilir.

Sarımsak sürerek sakal çıkarma metodu
Halk arasında en çok bilinen yöntemlerden bir diğeri de sakal çıkmayan bölgeye tıraş kremi sürülmesidir. Sarımsak; yüzde var olan tüylerin köklerine inerek onları güçlendirebilir. Fakat her insan farklı bir metabolizmaya sahip olduğundan dövülmüş sarımsağı yüze sürmek her bünyede aynı sonuçları göstermeyecektir.

Losyon kullanarak sakal çıkarma metodu
Piyasada eczanelerde dahil olmak üzere bir çok mağazada satılan “sakal çıkarma losyonu” olarak adlandırılan ürünleri kullanmakta bazen işe yarayabilir. Burada önemli olan satın aldığınız ürünün ilgili bakanlık tarafından denetlenmiş ve onaylanmış olmasıdır. Zira bakanlık onaylı ürünler genelde işe yaramasa bile bilinen yan etkileri olmayan ürünlerdir.

Sakal ektirme metodu
Son yıllarda teknolojinin hızla ilerlemesi ile kafanıza saç ektirebileceğiniz gibi yüzünüze de sakal ektirebilirsiniz. Bu metotta genellikle sakalınızın gereksiz kısımlarından alınan kök hücreler; yüzünüzün sakal çıkmayan yada seyrek sakal çıkan bölümlerine ekilir.

Bir Dermatolog’tan yardım alma metodu
Yazının bu kısmına kadar anlatılan metotlar arasındaki en güvenli ve en doğru olanıdır. Zira yüzünüzde sakal çıkmayışının nedeni birçok metabolizmal dengesizlik yada eksiklik olabilir. Uzman doktor tarafından yapılacak tahlil ve tetkikler sonucu saptanacak olan sorun basit birkaç ilaçla çözülebilir.