Sakız zararlı mı?
Herkesin çocukluktan bu yana çiğnediği, kiminin ise hiç vazgeçemediği alışkanlık haline gelen eylem, sakız çiğnemek. Kimisi nefesini ferahlatmak için çiğniyor, kimisi ise, sigaraya karşı bir alternatif olarak sakızı görüyor. Ancak ilk zamanlar zararları konusunda pekte dikkatli bir araştırma yapılmadığından bizimde sakız hakkındaki kanaatlerimiz normaldi. Ama yapılan araştırmalar neticesinde anlaşılan o ki, küçük masum şeyin zararlı olduğu açıklandı.
Sakızın ne zararı olabilir ki diye insanın sorası geliyor. Bir sigaradan daha mı kötü zararı var da yazmaya gerek duydum. Aslına bakarsanız bu doğru bir tespit. Sigaranın yanında belki de pek bir anlam ifade etmiyor ancak, yinede sağlığına dikkat gösterenler için sigaradan bir farkının olmadığını anlatabilmiş oluruz. Çünkü sağlık her şeyin başlangıcı…
Zararları…
Sakızın içerisinde bulunan sorbitol adlı maddenin bazı rahatsızlıklar için bir davetiye mesabesinde olduğu açıklandı. Yani bu madde ince bağırsaklardan geçemiyor ve vücutta kalıyor. Buda aşırı kilo kaybına, bunun yanında baş ağrılarına, şiddetli karın ağrılarına sebep oluyor.
Bunun yanında sakızın içerisinde kansere sebep olan maddelerin olduğu tespit edildi. Bu anlamda sigaradan bir farkının olmadığını söylemek doğru olur. Aspartam isimli madde, kısırlık gibi bir takım rahatsızlıklarla beraber, bulantı, kadınlarda adet düzensizliği gibi durumlara sebep oluyor. Sukraloz da sakızın içerisinde ek bir madde olarak bulunur. Normal şekere kıyasla hayli yüksek derecede tatlandırıcı olan bu madde, kanserojen etkiye sahiptir.
Msg adındaki düzenleyici ise, insanın tat alma sistemini bozar. Bu da yediğiniz ürünlerden istenilen lezzetin alınamamasına, yemeklerin tatsız olmasına sebep olur. Bir sakızın yaptıkları işte bunlar. Bu makalenin daha da uzamaması adına burada zararlarını keselim. Zira arif olana daha fazla tarif etmek bir meseleyi gerekmez.