Schengen vizesi
Yurtdışına çıkmak isteyen insanları çoğunun merak ettiği Schengen vizesi, internet ortamında da yaygın olarak sorulan soruların başında gelir. Schengen vizesi; Avrupa Birliği ülkelerinin kendi arasında geçerli olan bir vize türüdür. Avrupa Birliği ülkelerinden herhangi birisine tatil amacı ile giden kişilerin Schengen vizesi alabilmesi için öncelikle gittikleri ülkede kalacakları otele rezervasyon yaptırmaları ve bu rezervasyonu yazılı olarak belgeleyebilmesi gerekir. Ayrıca Schengen vizesi alabilmek için seyahat yapılacak ülkeye, gidiş dönüş uçak bileti rezervasyonunun da yapılmış olması lazımdır.
Seyahat amacı ile herhangi bir Avrupa Birliği ülkesine gidecek insanların Schengen vizesi alabilmesi için seyahat sigortası da yatırmaları gerekir. Şayet kişi seyahat amacı ile değil de çalışmak için bir Avrupa Birliği ülkesine gidiyorsa; maaş bordrosu, mesleğine ait diploma ya da sertifika, işyeri sahibiyse vergi levhası, sağlık raporu, imza sirküleri, vesikalık resim, sahip olunan taşınamaz malların tapuları ve araç ruhsatları gibi birçok farklı belge Schengen vizesi için istenebilir. Ayrıca bazı Avrupa Birliği ülkeleri çalışmak için Schengen vizesi alan kişilere daha farklı yaptırımlarda da bulunabilmektedir.
Schengen vizesi almak isteyen insanların dikkat etmesi gereken önemli konulardan biri; hangi ülkeye gidilecekse o ülkeden Schengen vizesi alınması gerektiğidir. Genellikle ülkemizden Avrupa Birliği ülkelerine gidecek insanlar; gitmek istedikleri ülkenin konsolosluğunda çok fazla sıra olduğundan ve konsolosluk 2-3 hafta ileriki tarihlere vize verdiğinden, daha kolay ve hızlı bir şekilde vize alınan ülkelerin konsolosluklarına Schengen vizesi için baş vurmaktadır. Her ne kadar ülkemizdeki seyahat acenteleri bu durumun bir sorun olmayacağını söylemesine rağmen öncelikle bu şekilde farklı ülkeden alınan Schengen vizesi ile başka bir ülkeye giriş yapmanın, seyahat acentelerinin kontrolünde ya da inisiyatifinde bir durum olmadığının anlaşılması gerekir.
Bu konu tamamen gidilen ülkeye girişte kontrolü gerçekleştiren gümrük polisinin inisiyatifinde olan bir durumdur. Dolayısı ile kolay olduğu için farklı bir ülkeden Schengen vizesi alınması nedeni ile gümrük polisi kişiyi ülkeye almak istemeyebilir. Bu durumda gümrük polisleri vizenin alındığı ülkeden giriş yapılmasını ve daha sonra istenen ülkeye geçilmesi konusunda dayatmada bulunabilir. Bu nedenle bu tür sorunlarının yaşanma ihtimalinin “tamamen” ortadan kaldırılması için Schengen vizesinin gidilecek ülkeden alınması gerekir. Aksi halde iş, biraz da olsa şansa bırakılmaktadır.