Siber saldırı, siber ordu
Hayatımızı yavaş yavaş dijital ortamlardan yönetmeye başladık. Gelişen teknoloji sayesinde bir tıkla her işimizi halledebiliyoruz. Devlet işlemleri, banka işlemleri, alışveriş işlemleri gibi pek çok işimizi internet ortamından yapabiliyoruz. Ancak biz bunları güzel bir şekilde yaparken dijital dünya da zararımıza dönen bir girdap var diyebiliriz. Siber saldırılar. Bu saldırılar sonucunda bir memleketinin elinde ne varsa yok edilmesi sadece saniyeler alabiliyor. Soğuk savaş dönemlerinin, sıcak savaş dönemlerinin geri de kalacağına dair analistlerce yapılan açıklamalar, artık siber güvenlik, siber savunma ve atak gibi kavramların daha çok konuşulacağını, bunlar üzerine yapılacak çalışmaların artacağını söylüyorlar.
Siber saldırılar sonucunda ülkelere milyarlarca dolar zarar yaşatılırken, ölümlere de yol açılabiliyor. Nasıl derseniz, size zarar vermek isteyen bir ülke tarafından ulaşım sistemlerine girilerek yapılacak bir değişiklik veya çıkarılacak bir karışıklık sayesinde kazaların yaşanması sağlanabiliyor. Türk Hava Yollarının sistemine girilerek bu şekilde bir karışıklık çıkarılmış, Türk Hava Yolları uçuşlara, iniş izinlerine dair bilgileri karşı tarafa aktaramamıştı. Milyarlarca zarar veren bu siber saldırının sonucunda ciddi kazalara sebep bir olay yaşanmasa da, saldırıların sonuçlarının nerelere varacağı tahmin edilebiliyor. Rusya’nın Estonya ve Gürcistan’a yaptığı siber saldırılar sonucunda tüm kamu işlemlerinin iki hafta kitlendiği ve ekonomik bir durgunluğun yaşandığı haberlerde yer almıştı. ABD ve İran arasında yaşanan siber saldırılar, Rusya’nın ABD gizli güvenlik sistemlerine sızarak verdiği zararlar, siber orduların kurulmasını tüm ülkeler için zorunlu kılan haberler.
Türkiye, en çok siber saldırıya uğrayan ülkeler arasında onuncu sırada yer alıyor. Buna rağmen siber ordu, siber güvenlik alanlarında yaptığı çalışmalar yok denecek kadar azdır. Bazı hacker grupları, Türkiye’nin siber ordu kurma konusunda çok yavaş hareket ettiğini söylüyorlar. Siber ordularla her ne kadar sıcak savaşlar dijital ortamlara taşınmış gibi gözükse de, bu saldırı modeli de ölümlere sebep olabilecek silaha dönüşebiliyor.