Sınavlarda başarılı olmanın yolları
Artık hayatımızın neredeyse her alanında seçilmek için sınava tabii tutuluyoruz. Malesef küçük yaşlardan itibaren bir yarış atı gibi yarışa sokulan insanlar, yetişkinlik dönemlerinde de sınavlara girmeye devam ediyorlar. İyi bir orta öğretim almak için, iyi bir üniversiteye gitmek için, iyi bir meslek eğitimi alabilmek için ya da devlet memuru olabilmek için sınavlar hayatın her aşamasında karşımıza çıkıyor. Pekala, bu kadar çok sınava tabi tutulan bir insan olarak, sizi sınavlarda daha başarılı yapacak yöntemler var mı?
Öncelikle her insanın bilmesi gereken nokta; hiçbir şey bilmediğiniz bir sınavdan geçmenizi sağlayacak, tabiri caizse “mucize formül” denen bir yöntem yoktur. Genel olarak insanların sınavlarda yaptığı en büyük hata; heyecanlanarak, normalde yapabileceği soruları dahi cevaplandıramamaktır. Eğer yeteri özeni ve vakti ayırarak bir sınava çalışırsanız, heyecanlanmanızı gerektirecek hiçbir durum söz konusu değildir. Bunun için en başta kendinize güvenmeniz ve daha sonrasında çalışmanızın karşılığını alacağınıza inanmanızdır. Bu şekilde kendinize güvenerek sakin kalmayı başarabilir ve çok daha olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz.
Gireceğiniz sınav her ne olursa olsun, önceden kendinize bir plan yapmaya çalışın. Sınav süresini nasıl değerlendireceğiniz, hangi bölümden başlayacağınız ve bir soruya ne kadar vakit ayırabileceğinizin planını yapmak, sınav sürenizi doğru kullanabilmenizi ve dolaylı olarak başarınızı olumlu yönde etkileyecektir. Bunun için sınavdan önce kendinize egzersizler yaptırın. Örneğin; 3 saatlik bir sınavda 180 soru çözmeniz gerekiyorsa, evinizde kendinize 3 saatlik vakit ayırarak kaç soru çözebildiğinizi hesaplayın. Elde ettiğiniz sonuca göre ne kadar hızlanmanız ya da hangi bölüme daha fazla vakit ayırmanız gerektiği ile ilgili bir fikir edinirsiniz. Böylece çalışmanızı eksik olduğunuz konulara yönlendirerek, sınavda daha başarılı olmanız mümkündür.
Ayrıca bir de üniversite öğrenimin de girdiği sınavlarda başarılı olmanın yollarını arayan gençler vardır. Eğer sınava gireceğiniz dersin sınavı yazılı ise planlı ve programlı çalışmanız gerekir. Yüzlerce sayfalık dökümanı çalışmayı son güne bırakmayarak, her hafta işlenen dersin üzerinden geçerek zihninizdeki bilgileri güncel tutmaya çalışın. Böylece sınav günü zaten aklınızda olan bilgilerin üzerinden geçerek, hem vakitten kazanırsınız hem de konuları daha iyi pekiştirmiş olurunuz. Ayrıca öğretmeninizin sizi sorumlu kıldığı konuların hepsine çalışarak, sınav başarınızı garanti altına almaya çalışın. Hocanızın ders esnasında sorduğu sorular sizin ders ile alakanızı ölçmenin haricinde, karşınıza sürpriz bir soru olarak da gelebilir. Ders esnasında sıkça notlar almayı ihmal etmeyin. Yazılı sınav soruları içerisinde puanı diğerlerinden daha yüksek olan bir soru varsa, bu soruya daha fazla zaman ayırmanız mantıklı olacaktır.
Geçmiş sınavlarda sorulan sorulara göz gezdirmeye çalışın. Böylece gireceğiniz sınavda sorulan soru biçimleri hakkında fikir sahibi olarak, sınav esnasında ilk defa karşılaştığınız bir soru mantığını çözmek için zaman harcamazsınız. Ayrıca sınav esnasında yanınızda saat bulundurarak zamanı kontrol etmek, sınavın hangi aşamasında olduğunuzu size hatırlatacağından temponuzu doğru ayarlamanızı sağlayacaktır.
arkadaşlar bieşy sorucam ben meslek lisesi örğencisiyim ve sizce yüksekokul mu iyi yoksa üniversitemi sizce hangisini erch etmeliyim diyorumki yolun başındayken braz daha falza açlışıp 4 yıllık okuyayım çünkü 2 yıl yksek oku ve 2 yılda dışardan okumakla aynı olmuyor..4yıllık okuyup birşeyler olayım..