Sınır Bilim

Son yıllarda ABD patentli bir dizi olan “Fringe” ile popülaritesi artan Sınır Bilim, bilimin en akıl almaz ve sıra dışı olarak nitelendirdiği alanlarda “bilimsel araştırmalar” yapmaktadır. Hala bazı akademik çevreler tarafından “Sözde Bilim” olarak da tanımlanan ve inceleme dallarının gerçekliği kabul edilmeyen bir bilim dalı olsa da, dünya üzerinde açıklanamayan birçok fenomen olduğu için yüz binlerce insan tarafından büyük merakla takip edilmektedir. Genel olarak kabul edilen bilimsel teorilerin dışındaki alanlarda inceleme yapan Sınır Bilim, geleneksel bir bakış açısıyla bilimi değerlendiren çevrelerce gerçek-dışı olarak dahi kabul edilmektedir.

Yerleşik bilimsel disiplinden kalın çizgilerle ayrılan Sınır Bilim, zaman içerisinde bilim çevreleri tarafından kabul edilmiş ve gerçekliği tartışılmayan konularda akademik geçmişi insanların yaptığı bilimsel araştırmalarla devam etmektedir. Bazı bilim adamlarına göre Sınır Bilim, mevcut tüm akademik bilim disiplinlerinin sınırında yer alan inceleme dallarının genel adıdır. Sınır Bilim’in inceleme alanı olan bu sınırlardaki konuların genellikle spekülatif olması, çoğu bilim adamının Sınır Bilim ile ilgilenen insanları kabul etmemesine neden olmaktadır.

Bazı bilim adamları bu bilim dalını Sözde Bilim olarak nitelendirse de, aslında Sınır Bilim’in inceleme alanlarını kategorilere ayrılması durumunda Sözde Bilim’den büyük oranda farklılık göstermektedir. Günümüzde Sınır Bilim tanımı mevcut bilimsel disiplinle incelenmeye çalışıldığında açıklanması mümkün olmayan ve inceleme alanı “olağandışı” olarak kabul edilen alanlarda yapılan incelemeleri kast etmek için kullanılmaktadır. Bilimsel modelde nereye konacağı bilinmeyen olayları inceleyen Sınır Bilim, farklı teori ve modelleri incelemek ve geliştirmek üzerine araştırma yapmaktadır.

Bilim adamları Sınır Bilim’in inceleme alanları genel olarak kabul etmese de, incelenen olayların mevcut bilimsel anlayışla herhangi bir kategoriye ayrılması da mümkün değildir. Sınır Bilim geleneksel bilim anlayışı ile sınıflandırılması mümkün olmayan gerçeküstü olayları incelediğinden, bu bilim dalını inkar eden bilim adamlarının olaylara herhangi bir açıklama da getirememesine neden olmuştur. Sınır Bilim’i inkar eden bir gelenekçi bilim adamının iddialarını bilimsel araştırmalarla ispatlama imkanı olmadığını düşünenler, bu nedenle hala Sınır Bilim’in koyu birer fanatiği olmayı sürdürmektedir. Ancak unutulmaması gereken en önemi gerçek şudur ki; yakın geçmişte “Sınır Bilim” olarak adlandırılan bir çok fenomen, günümüzün modern bilimsel araştırmaları ile anlaşılmış ve bilimsel anlamda açıklığa kavuşturulmuştur.

Rahnansaika