Stres yönetimi nedir?
Strese dair dünkü yazımızdan sonra bu yazımızda stres yönetimiyle alakalı bilgi vermek istiyorum. Stres genelde yok edilmeye uğraşılan bir hastalık gibi sanılmakta. Ancak bunun yok edilmeye uğraşılması insanları iyice strese muttali kılıyor. Çünkü hayatımızdan stresi atıp sökmek imkansız bir durum ifade eder. Stresi ancak yöneterek başarılarımızı engelleyen değil, başarılarımızı destekleyen bir ivmeye dönüştürebiliriz. Bunu sağlamaya çalışan eğitim metoduna da stres yönetimi adı verilmekte.
Stresin yönetilememesi durumunda kişi kendisini sosyal ortamdan dışlamaya başlar. En ufak bir başarısızlık veya sakarlıkta kendisine için güvensizlik bulutlarını çağırır. Giderek kendisi ile olan iletişimini de kopartarak, kaygılar içerisinde yüzen bir engelliye dönüşür. Bunların yaşanmaması adına insanların stresle mücadele etmesinde belli metotlar vaz edilmiş. Bu metotlar arasında öne çıkan yöntem, stresin insan düşüncelerinde meydana getirdiği depresif hayallerin sindirilmesi.
Bu depresif hallerin sebeplerine gelince ilk öne çıkan, sürekli bir değişim içerisinde olan evrenin insanlara sunduğu farklılığa adaptasyon güçlüğünün yaşanması. Yani iş yerlerinizde, okullarınızda, yasalarınızda sizleri ani bir değişime tabi tutan yaşantınızda meydana gelen farklar, stresin temel sebebi. Bu gibi nedenler insanın zorlayan ve mücadeleci tarafını körelten bir zincir haline dönüşüyor. Zincirin birbirine kenetlenen her halkasında baş gösteren bir çöküntü, insanın kendisini zindana hapis etmesine sebep oluyor. Bundan sonraki süreçte yaşananlar ise;
- Başarısızlık baş gösterir
- Cesaretsizlik ve özgüven kaybolur
- Sahip olunan yeteneklerde körelir
- Hayata küsme ve yalnızlaşma
- İradede meydana gelen bozukluklar
- Aşağılık bir ruh haline kapılma
Aslında bu maddeleri alt başlıklar halinde çoğaltmak mümkün. Ancak buna gerek yok. Bunun yerine stres yönetimi sayesinde bu hallerin nasıl egale edilebileceğine dair temel felsefeyi verelim. Öncelikle stresin kaçınılmaz olduğunu söylemiştik. Şehir hayatı ve gelişen teknolojiler bunu daha da kaçınılmaz kılmakta. İnsanın değişimlere adapte olma evresinde düştüğü başarısızlık veya yolunda gitmeyen işlere karşı sabır göstermesi gerekir.
Evvela yoğun bunalıma girdiğiniz zamanlarda yapmanız gerekenler şu şekilde olmalı:
- Kendinizi sakin bir odaya çekmelisiniz. Sırtüstü yatarak gözlerinizi kapamalı ve beyaz bir dünya içerisinde yaşadığınızı düşünmelisiniz.
- Başınızdan geçenler zorluk veya yaralayıcı sebep neyse, onu hallettiğinize odaklanmalısınız.
- Hayatı kendinize zindan etmemeniz gerektiğini, her şeyin sorumlusu ve amirinin kendiniz olmadığını düşünerek, zincirlerinizden kurtulmuş bir hayatı hayal etmelisiniz.
- Ağlayarak deşarj olmayı denemeli, hayatta her şeyin güzel gitmeyeceğini ama bununla beraber her şeyin şuan ki vakit gibi kötü de olmayacağını düşünmelisiniz.