Tek celsede boşanabilir miyim?
6284 sayılı aile ve kadını korumaya dair kanunlar, aile yapısının cemiyetin en önemli uzvu olduğu bilincinin bir yansıması olarak yürürlüğe girdi. Ancak bu kanunlar evlilik birliğinin temelden sarsıcı bazı sebeplerden dolayı, işlevsiz kalabilmekte ve boşanmaların önü kesilememektedir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu özel sebepleri tart etmek suretiyle, boşanmaya kapı aralayan önemli durumları ifade etmiştir. Bu durumlar arasında eşlerden birisinin akıl sağlığını yitirmesi, zina, haysiyetsiz yaşam, şiddet gibi durumlardır. Eşlerden biri yukarıda ki sebeplere maruz kaldığında, boşanma hakkına sahip olmakta ve hemen boşanma gerçekleşebilmektedir.
Ancak boşanmanın kısa ve sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesi adına, iddia edilen durumların tespitinin yapılmış olması ve aile olmaya gerçekten engelleyici bir durum olması gerekir. Kişi ufak bir sebebi, boşanma şeklinde değerlendiremez. Eğer ufak sebeplerden dolayı boşanma davaları açılırsa, bu davalar olumsuz netice alır ve 3 yıl kişilere boşanma davası açmama yasağı konulur. Ancak medeni kanunda yer alan sebeplerden dolayı açılan davalar, çekişmeli bir şekilde gerçekleşse de, boşanmanın yaşanmasını sağlayabilir.
Tek celsede boşanabilmek içinse tek yol, anlaşmalı boşanma davası açılmasıdır. Bunun için tarafların en az bir yıl evli olması gerekir. Ayrıca kişilerin ortak bir iradeye sahip olması, anlaşma metninin yerine getirilmesi için gereklidir. Kişilerin boşanmanı feri hususları için ortak bir iradeye sahip olmaları boşanmanın ilk celsede tamam olması adına gereklidir.
Hakim, boşanma gün ve saatinde mahkemede olan çiftlere anlaşma metninde yer alan imzaların kendilerine ait olup, olmadığını soracaktır. Alınan cevap neticesinde ve anlaşma metnine hakimin şerh düşmesi durumu söz konusu olmadığında hakim ilk celsede boşanma kararını vermektedir. Kişilerin anlaşmalı boşanma için boşanma avukatına danışmaları, doğru bir anlaşma metninin sağlanması için önemlidir.