Teknoloji ve Aile

Son yıllarda yaşam tarzlarımızdaki değişmeler sonucunda aile ilişkilerinde de bozulmalar ortaya çıkmaya başladı. Kendi içinde birbirine ve geleneklerine bağlı aileler ve toplumlarda bu gibi problemler görülmese de bu düzeyde olmayan kesim büyük problemler yaşayabiliyor. Başarılı ve mutlu olan insanlar göz önünde bulundurulduğunda aile bağlarının önemi anlaşılmaktadır. Bu noktada aile içi huzur ve güven sağlamak için çokça paylaşımda bulunulması gerekmektedir.

resim474

Televizyon ve internetin de etkisiyle gençlerimiz bilgiden ve öğrenmeden gün geçtikçe uzaklaşıyor. Zamanlarının büyük kısmını bilgisayar başında geçiren gençlerimiz bu zamanın da çok büyük bir kısmını yazışmak ya da birşeyler izlemek ve dinlemek için harcıyorlar. Kitap okumanın tamamen demodeleştirildiği zamanımızda ihtiyaç duyulmadıkça öğrenmek için çaba sarfedilmiyor. Gençler, her ihtiyaç duyduklarında internetin hizmete hazır olduğunun farkında olmalarından dolayı öğrenmeye ve öğrendiklerini akıllarında tutmaya karşı ilgisizleştiler. Sanılanın aksine bilgiye kolay ulaşabiliyor olmak dehalar ortaya çıkarmadı. Hatta körermelere neden oldu diyebiliriz. Yıllar öncesinin dahileri kütüphanelerce kitap ezberlerken, şimdilerde yeni tanıştığımız birinin ismini bile hatırlamakta güçlük yaşıyoruz.

Bazı ailelerde de kırılmaya meyilli olan bağlar teknolojinin etkisiyle parçalandı. Birbirinin halini hatrını sormadan maillerini kontrol eden ebeveynler, ailesiyle paylaşmadığı sıkıntılarını yüzünü hiç görmediği arkadaşlarına anlatan çocuklarımız oldu. Akşam çaylarındaki sohbetlerin yerini televizyonun yükseltilmiş sesi aldı. Birbirlerinin sesine tahammül edemeyen aile bireyleri, yüksek sesle müzik dinleyebilmek için yüksek meblağlar ödeyerek ses sistemleri döşetti evlerine. Çocuklar ödevleri için büyüklerinden yardım istemiyor artık. Herşeyi doğru bilen internet varken gerek duyulmuyor bunlara.

Bu gibi teknolojik gelişmeleri yerinde kullanan insanlarımız da var elbette ki. Hala kütüphaneye gidenler var, akşam çaylarında ailece oturup muhabbet edenler var, bütün sıkıntılarını önce ailesiyle paylaşanlar hala var. Bu insanlar için teknolojinin gelişimi güzel bir olay. Hayattan daha fazla zevk almalarını sağlıyor ya da hayatlarındaki bazı problemleri çözmelerinde hız kazanmalarında rol oynuyor. Ancak hiçbir zaman teknoloji hayat gayeları haline gelmiyor.

Şimdi kendimizi sorgulama zamanı. Akşam ailenizin bütün fertleri evde toplandığında ne yapıyor iseniz bırakın ve dönüp bir bakın. Benim ailem hangi grupta diye sorun kendinize. Kendinize karşı dürüst olun. Aileniz teknolojinin esiri olan ailelerden ise aslında ne kadar da mutsuz olduğunuzu göreceksiniz. Günün yorgunluğu atabileceğiniz sıcak sohbetler ve hayatın getirdiği zorluklara birlikte göğüs gerebileceğiniz insanlar istiyorsanız radikal kararlar almanız gerekebilir.

Son olarak; Herkes teknolojinin hayatı kolaylaştırdığını kabul ediyor. Hiç düşündünüz mü? Kolay olan her zaman iyi midir?