Uluslararası Uzay İstasyonu

Dünya yörüngesinde konumlanmış ve gelişmiş bilgisayar sistemleriyle donatılmış bir araştırma merkezi olan Uluslararası Uzay İstasyonu’nun inşasına 1998 yılında başlamış ve 2011 yılında proje tamamlanarak istasyon tam kapasite ile çalışmaya başlamıştır. Birleşik Devletler Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi(NASA) tarafından yapılan tahminler, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun en az 2015 yılına kadar tam kapasite çalışmaya devam edeceği yönündedir. Bazı uzmanlar istasyonun 2020 yılına kadar sorunsuz bir şekilde çalışmalarını sürdüreceğini tahmin etmektedir. Uluslararası Uzay İstasyonu dünya yörüngesinde “alçak” olarak tanımlanan yakın dilime yerleştirildiğinden ve diğer uydulara nazaran çok daha büyük bir yapı olduğundan, dünya yüzeyinden çıplak gözle de görülebilmektedir.

2009 yılında yapılan son çalışmalar ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na yeni bir modül eklenmiş ve böylece istasyon “dünyanın en büyük yapay uydusu” unvanına sahip olmuştur. Uluslararası Uzay İstasyonu çoğu bilim kurgu filminde fantastik işlevleri yerine getiren gizli bir mekanizma olarak görülse de, aslında tüm bu donanım bilimsel araştırmaların yapılması için kullanılmaktadır. Uluslararası Uzay İstasyonu biyoloji, kimya, fizik, astronomi ve tıp alanında çeşitli araştırmaların yapıldığı dev bir uzay laboratuvarı olarak da tanımlanabilir.

Meteorolojik gözlemlerin de yapıldığı bir merkez olan Uluslararası Uzay İstasyonu, Ay ve Mars ile ilgili gelecek yıllarda gerçekleşecek NASA ve diğer araştırma dairelerinin programlarında kullanılan ekipmanın test edilmesini sağlayan bir uzay üssü olma görevini de üstlenmiştir. İstasyonun doğrudan uzay ortamında bulunması gelecek yıllarda yürütülecek uzay projelerinin test edilmesi için ideal ortamın kullanılmasını sağlar. Uluslararası Uzay İstasyonu, ABD’li astronotlar dışında Rusya, Fransa, Japonya ve Rusya gibi diğer ülkelerden giden uzay adamlarının da bulunduğu 6 kişilik bir mürettebat tarafından işletilmektedir. 31 Ocak 2000 tarihinde başlatılan Keşif 1 seferinden bu yana Uluslararası Uzay İstasyonunda yürütülen uzay programı çalışmaları kesintisiz olarak devam etmektedir.

Uluslararası Uzay İstasyonu en büyük rakibi olan Sovyet Uzay İstasyonu Mir’in rekorunu da 23 Ocak 2010 tarihi itibarıyla kırmıştır. Zira bu tarihten itibaren Uluslararası Uzay İstasyonu “kesintisiz olarak mürettebatlı bir şekilde” çalışmalarını sürdüren en uzun soluklu uzay programı olmuştur. Yaklaşık olarak 12 yıldır üzerinde sürekli insan bulunarak çalışan Uluslararası Uzay İstasyonu, günümüzde kırılması son derece güç bir rekoru elinde bulunmaktadır. Uluslararası Uzay İstasyonu Projesi; Sovyet Mir Uzay İstasyonu, Avrupa Kolomb Uzay Modülü, Japon Kibo Deney Modülü ve ABD Özgürlük İstasyonu projelerinin birleşmesiyle meydana gelen ve insanlığın ortak çalışması haline gelen bir uzay projesidir. Uluslararası Uzay İstasyonu ayrıca günümüze de 6 uzay turistini de ağırlamıştır.

Rahnansaika