Uyarıcı haplar ve etkileri

Uyarıcı hapları genellikle yarım tane, bir tane almakla başlıyor insanlar, daha sonraki zamanlarda bu dozaj giderek artıyor. Kaç tane kullanıyor olursa olsun kişi bir zaman sonra kullandığı miktarla bir takım fiziksel ve zihinsel olumsuzluklar yaşamaya başlıyor.

Çarpıntılar, huzursuzluk, sıkıntı özellikle yerinde duramama sinirlilik halleri kendini işine verememe, işi, okulu sürdürememe bu insanlarda sık gördüğümüz durumlar. Ama birçok bağımlının yaptığı gibi bunları inkar ediyorlar. Ve bu bağımlılığa göre hayatını yeniden organize ediyorlar. Ben zaten okumak istemiyorum, o işi de sevmemiştim gibi bahanelerle hayatlarını kayıplarla sürdürmeye devam ediyorlar.


Uyuşturucu haplar bağımlılık yapabilir bu bağımlılığın en önemli göstergesi de kişinin bunları canının ister hale gelmesidir. Birtakım başka aktivitelerden fırsat bulup zaman ayırıp bunu yapmaya yönelmesidir. Başka eğlencelerden gittikçe uzaklaşması ve eğlence anlayışının bunun etrafında odaklanması uyarıcı hap bağımlılığının en önemli göstergesidir.

Bazı kişilerde paranoya, halüsinasyon gibi etkiler yapabilir hele bunu yaşayıp artık beyin kimyasını somut olarak bozduğunu görmesine rağmen kişi bunu tekrar tekrar kullanıyorsa bu da çok güçlü bir göstergedir.

Bu hapların eroin gibi ağır bir yoksunluğu yoktur ancak yoksunluğunun olmaması bağımlılığının olmaması anlamına gelmez.

Bağımlılık zarar verdiğini bilmesine rağmen kişinin bunu tekrar tekrar yapmasıdır.

Bunun zararları konsantrasyon, hafıza bozukluğu, kullanılmadığında yaşanan sinir ve enerji kaybı gibi, kişi bunları yaşayıp eğlence için bunu tekrar kullanıyorsa bağımlı demektir.