Vitaminlerin vücuttaki görevleri
Vitaminler vücutta gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonlar sonucunda üretilemez ve bu nedenden dolayı yaşamsal faaliyetleri düzenli bir biçimde sürdürebilmesi için dışardan alınmaları gerekir. Vitaminlerin vücuttaki görevleri ise tek bir başlık altında incelenemeyecek kadar çoktur. Vücuttaki yağ, karbonhidrat ve proteinlerin kullanılabilmesi için vitaminlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bir enerji kaynağı olmayan vitaminlerin vücuttaki kimyasal reaksiyonlar ile enerjiye dönüştürülmesi söz konusu değildir. Zira vitaminlerin herhangi bir kalori değeri bulunmamaktadır. Ancak bu hayati derecede önemli olan yapılar enerji ihtiyacının karşılanması için kullanılan temel bileşenlerin hücreler tarafından işlenmesini sağlamaktadır.
İnsanoğlu vitaminleri kullanmaya anne karnında başlar ve tüm ömrü boyunca milyarlarca farklı kimyasal reaksiyon için sürekli olarak vitamin kullanımına da devam eder. Vitaminler kendi aralarında suda çözünenler ve yağda çözünenler olarak iki temel sınıfa ayrılır. Suda çözünen vitaminlerin beslenme yolu ile ihtiyaçtan fazla alınması halinde boşaltım sistemi yardımıyla bu fazlalık vücut dışına atılmaktadır. Ancak yağda çözünen vitaminler insan bedeni tarafından depolanabilir. Yağda çözünen vitaminlerin ihtiyaçtan fazla alınması halinde vücuttaki yağ deposu bu vitaminlerin depolanması için kullanılır. Yağda çözünen vitaminler sürekli olarak fazla miktarda alınırsa yağ dokuda aşırı oranda depolanacağı için zararı dokunabilir.
Vücut genelindeki enfeksiyonların oluşumunun engellenmesini sağlayan vitaminler, ayrıca gelişim sürecinin de en büyük destekçisidir. En baştan sonuna kadar tüm sindirim sürecinde görev alan vitaminler, ayrıca bağışıklık sisteminin de güçlenmesine yardımcı olmaktadır. A ve D vitamini bilhassa karaciğer dokusundaki hücrelerde depolanmakta ve ihtiyaç anında kullanıma hazır tutulmaktadır. İnsan bedeni bu depoladığı vitaminleri, kişi tükettiği gıdalardan hiç A ve D vitamini almasa dahi birkaç ay boyunca tüm faaliyetler için kullanabilmektedir. Suda çözünen vitaminler de hücrelerde depolanabilir ancak bu oldukça küçük bir miktardadır.
Suda çözünen vitaminlerin en önemlilerinden olan C Vitamini, depolanamadığı için düzenli olarak alınmalıdır. Kişinin tükettiği gıdalardan C Vitamini almaması durumunda birkaç hafta gibi kısa bir süre zarfında sağlığında bozulma yaşanacaktır. Toplamda 13 adet vitamin olduğu düşünülse de aslında yağda ve suda çözünen toplam 20 adet vitamin bulunmaktadır. Vitaminler, göz sağlığının korunması, böbreklerin çalışması, saç yapısı, cildin yenilenmesi, kemiklerin güçlenmesi, büyüme, bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesi, kasların güçlenmesi, antioksidan etki, metabolizmanın düzenlenmesi gibi görevleri üstelenmektedir. Bunlar dışında solunum sistemi, sinir sistemi, kalp fonksiyonları, sindirim sistemi gibi vücudun temel sistemlerinin ve fonksiyonlarının düzenli bir şekilde yürütülmesinde de vitaminler görev almaktadır.