Web sitesi kurmak

Hayatın giderek internete taşındığı bir süreci yaşamaktayız. Bu nedenle bilinmek ve popüler olmak için web sitenizin olması gerekiyor. Özellikle firmanın web sitesinin olmaması gibi bir durum düşünülemez. Ancak şahıs olarak da idare ettiğiniz bir sitenizin web sitesi kurmakolması, size para kazandırabilir. Yani hem fikir ve düşüncelerinizi paylaştığınız bir platform olur hem de para kazandığınız bir gelir kapısı.

İlk domain

Bir site için ilk aşama domain almak. İlgilendiğiniz kategoriye uygun bir domain ismi belirlemeniz veya kendi adınıza bir domain almanız gerekli. Domain hizmetini ücretsiz olarak sunan hosting firmaları mevcut. Ancak devamlı ve kaliteli bir site kurmak istiyorsanız senelik cüzi ücretler ödeyeceğiniz com, net, org veya co gibi uzantıları tercih etmenizi öneririm. Co uzantılı bir site ismi 50 lira. Ancak en popüler olan net ve com uzantılı isimler 18 lira gibi ufak bir meblağ.

Hosting

Domain isminizi belirledikten sonra satın alma işlemine geçmeniz gerekir. Burada çalışacağınız hosting firmasından domain isminizi satın almanız önemli. Eğer domanin ismini aldığınız hosting firması kalitesizse, domain ismini taşıma işlemleri uzun sürüyor. Bu da zaman kaybetmenize sebep olur. Benim tavsiyem IHS bilişim ve Netpay bilişim hizmetlerinden birini tercih etmeniz. IHS biraz daha pahalı diğerine göre. İkisinin de sunucuları Türkiye’de. Kaliteli müşteri hizmetleri sayesinde 7/24 teknik destek alabilirsiniz.

İçerik yönetim yazılımı

Hosting ve domain işlemleri tamamlandıkta sonra yapmanız gereken sitenin kurulumu. Bunun için hangi yazılımı tercih etmeniz gerektiğini düşünmelisiniz. WordPress ve Joomla en çok kullanılan içerik yönetim yazılımları. WordPress diğerine göre daha kolay kullanıma sahip. Kurulumuna dair pek çok bilgi internette mevcut. Ancak isterseniz hosting firması kurulum işlemini sizin için yapabilir. Joomla, wordpress’e göre daha işlevsel özelliklere sahip. Ama ilk başlayanlar için zorlayıcı olabilir. Birçok eklentiye sahip ve bu sitenizin işlevselliğini arttırıyor. WordPress için de aynı şeyi söyleyebiliriz. Birçok ücretsiz eklenti sayesinde sitenizi kullanışlı hale getirebilirsiniz.

Tema

Burada genelde site sahipleri cimri davranıyorlar. Kurdukları içerik yönetim sisteminin bedava olan temalarını kullanıyorlar. Ancak bu sitenin görünümü ve kullanımdaki işlevsizlik nedeniyle dezavantajlar doğuruyor. Yapılması gereken sağlam bir tema alınmalı. Tema alırken her bu hizmeti sağlayan firmaya güvenmeyin. Çünkü kendileri dışarıdan editledikleri temaları burada satıyorlar. Bu da yanlış kotlamaları ve hataları beraberinde getiriyor.

Ücretli tema alabileceğiniz en iyi adres themeforest.net adresi. Yabancı yazılımcıların temaları satılmakta. Türkçe dil paketleri sayesinde temalar dilimize entegre edilebilmekte. Burası çok kaliteli ve çok satış yapan kurumsal bir firmanın kuruluşu. Güvenebilirsiniz.

Sitenin tanıtımı

Siteyi kurduktan sonra iş bitmiyor tabi. İçerikleri hazırlamaya başlamalıyız ama hiç kimse ziyaret etmezse, şevkimiz kırılabilir. Bunun için tanıtıma ihtiyacımız var. Arkadaş çevrenizden başlayacaksınız. Sosyal medyada hesap açarak, trafik elde edeceksiniz. Gerekirse ufak meblağlar ile sosyal medya sayfalarınızı genişletin. Bunun yanında SEO konusunda bazı bilgileri öğrenseniz iyi olacak. Mesela dikkat etmeniz gereken sitenizi her gün güncellemek olsun. Zamanınız varsa ilgili forumlarda makalelerinizin linkini vererek, trafik sağlarsınız. Google aramalarında yükselmek için ilk zamanlar bu şekilde çalışmak gerekiryor.

Para kazanma

Belli bir içeriğe sahip olduktan sonra ve trafiğinizin belli bir düzeye gelmesinden sonra Google Adsense sistemine başvurarak, reklam almaya başlayabilirsiniz. Burada dikkat edeceğiniz husus, Google politikalarını ihlal edecek bir duruma düşmemeniz. Yoksa kazandığınız sizlere ödenmez.