Yanık dereceleri
Evlerde görülen yanık vakaları elektrik çarpması, kaynar su, aşırı derecede ısınan cisimler ve kimyasal maddeler gibi birçok farklı sebepten olabilir. Deride küçük kaşıntı ve kızarıklıklar şeklinde görülen birinci derece yanıklar, en hafif sayılabilecek yanık türüdür. Yaz aylarında güneş ışığına fazla maruz kalınması sonucu oluşan yanıklar, birinci derece yanıklar kategorisine girmektedir. Birinci derece yanıklar; herhangi bir tıbbi müdahale gerekmeden, birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir.
Vücutta iz bırakacak kadar şiddetli olan ikinci derece yanıklar, dikkat edilmesi gereken vakalardır. Kaynar su ya da su buharı sebebiyle oluşabilen bu yanıklara, acilen tıbbi müdahale gerekir. İkinci derece yanıklar sadece derinin üst kısmına zarar vermekle kalmayarak, deri altı dokunu da tahrip eder. Tedavi süreci boyunca hastada sürekli devam eden bir ağrı vardır. Steril koşullarda, uzman doktorlarca tedavi edilmesi son derece önemlidir.
Sakatlığa dahi sebebiyet verebilecek kadar derin yanıklar, üçüncü derece yanıklar olarak adlandırılır. Son derece etkili olan bu yanık türünde, sadece cilt ve cilt altı dokusu değil kaslar bile zarar görebilir. Hastaların uzun süre tedavi görmesi gerekir. İnsanın dayanma gücünün ötesinde bir acı veren üçüncü derece yanıklar, maruz kalan insanların genellikle bayılmasına sebebiyet verir. Bu şekilde yanan insanlar için hemen sağlık görevlisi çağırılmalıdır. Üçüncü derece yanıklar kemiklere bile zarar verebildiği için tedavi edilse dahi kalıcı sakatlıklara neden olabilir.
Dünya çapında yapılan araştırmalar sonucu; dokulara zarar verecek şiddete olan yanık olaylarının büyük çoğunluğunun, evlerde geçirilen kazalar sonucu meydana geldiği tespit edilmiştir. Kazalar sonucu oluşan yanık vakalarını önlemenin en kolay yolu, uygun önlemleri almaktır. Yanık vakalarında ilk yardımın önemi büyüktür. Oluşan yanığa çabuk müdahale ederek, dokularda oluşan zararı azaltılabilinir.
Bu şekilde tedavi süresinin de kısalmasına yardımcı olunur. Ülkemizde de sıkça tüketilen çay, yanık kazalarının oluşmasında etkin rol oynamaktadır. Uzun süre ocakta altı açık şekilde bırakıldığından, küçük çocuklar için tehlike oluşturmaktadır. Çocukların ev kazaları sebebiyle yaralanma oranı, yetişkinlerinkinden daha fazladır. Çaydanlık ya da tava saplarının içeriye dönük olarak konulması, çocuğunuzun dokunarak üzerine devirmesi ihtimalini azaltacaktır.
selam oncelıkle ıyı geceler yaklasık 2 ay once evımde cay demlerken onceden sokalamıs oldugum catel dakı kaynamıs suyu caydanlıgıma on hazırlık dedıgımız bır kavram anlayısı ıle demledıgım esnada 4/lu ocak dıye tabır edılebılen ocagımın en kucuk yanan kısmına tam da gerı bırakacakken elektrıklı olan kısmının elektrık kacırdıgını farkedemedım ve netıcee soyle bır tıtreme tabıı kı buna carpılma denebılır daha sonrasında caydanlıgı once sag bacagımın dıs yuzu olan baldırıma dokulmesı sonucunda o sok ıle ıkıncı bır soku baslatmıs gerı kalanınıda vucudumun karın bolgesı dıye tabır edılen sag gohus altına bocalamıs bulundum ve o sıddetlı acı caydanlıgı bırakmıs evın ıcınde annem annem dıye kosmaya baslamıs ıdım tabıkı onceden hatırldıgım kadarı ıle hemen ustumu cıkardım ve akabınde soguk suyun altına gırdım defalarca sonrasında hastane derken tedavı sonucu krem ve sonrasında mutasyon donemı basladı ıyılestım ama kısmen nasıl dersenız ızler kaldı bunun bır tedavısı varmıdır var ise ne yapmam gerekıyor tesekkur ederım…. lutfen mail atınız…