Yasemin bakımı
Çoğu insan bilmese de aslında zeytingiller familyasının bir üyesi olan Yasemin, 300’ün üzerinde türü olan “Jasminum” bitkilerinin genel adıdır. Tropik iklimde yetişen bir bitki olan Yasemin, hoş kokulu çiçekleri ile dünya genelinde birçok insan tarafından yüzyıllardır yetiştirilmektedir. Anavatanı konusunda farklı görüşler olmasına rağmen dünya üzerine hemen hemen her yerde yetişebilen Yasemin, astropik yapıya sahip ve nispeten sıcak iklimlerde yaşamayı seven bitki türleri arasındadır. Doğada yabani olarak her yerde bulunabilen Yasemin, yalnızca Kuzey Amerika Kıtası’nda yabani olarak yetişmez.
Genel olarak Yasemin türlerinin büyük bir bölümünün tırmanıcı yapıya sahip olduğu söylenebilir. Bu nedenle desteklendiğinde oldukça yüksek mesafelere tırmanarak bir sarmaşık gibi büyüyebilen Yasemin, boyu uzadıkça daha çok tomurcuğa sahip olur ki daha çok tomurcuk demek daha da çok çiçek demektir. İki yapraklı türleri olan bu bitkinin daha fazla yaprağa sahip olan farklı tropik türleri de bulunmaktadır ancak tüm Yasemin türlerinin bileşik yaprak bütünlüğüne sahip olduğu söylenebilir. İran’dan Çin kıyılarına, Anadolu’dan Güney Avrupa kıyılarına kadar birçok yerde uzun zamandır yetiştirilen Yasemin, ülkemizde de Akdeniz İkliminin hakim olduğu ve 1000 metrenin altındaki tüm coğrafyalarda yetiştirilebilir.
Parkların ve bahçelerin vazgeçilmezlerinden biri olan Yasemin, çiçeklerinin çok parlak olması kadar çok hoş bir kokuya sahip olduğu için de tercih edilmektedir. Günümüzde hala birçok uluslararası faaliyet gösteren parfüm ve kozmetik markası Yasemin çiçeklerinden çıkan doğal yağı işleyerek çeşitli parfüm ve güzellik ürünlerinde kullanmaktadır. Ayrıca doğal bir bitki çayı olarak da kullanılan Yasemin üzerinde yapılan araştırmalar, çayının sinir ve sindirim sistemi üzerinde olumlu etkilere sahip olduğunu da ortaya koymuştur. Ancak bitki çayı olarak içilen Yaseminin “Arap Yasemini” ismiyle tanınan Jasminum Sambac olduğu da unutulmamalıdır.
Yasemin doğal yapısı sayesinde çok sıcak iklimlerde dahi yaşayabilmesine rağmen düşük sıcaklıklara çok duyarlı ve çabuk donabilen bir bitkidir. Bu nedenle gece gündüz sıcaklık farkının çok fazla olduğu ve gece saatlerin don olaylarının yaşandığı karasal iklimlerde Yasemin yetiştirmek oldukça güç, çoğu zaman da imkansızdır. Hafif kumlu ve nispeten nemli topraklarda yetişen Yasemin, ağır topraklarda kök gelişimini tam olarak gerçekleştiremez ve bu nedenle çok yavaş büyür. Bunun dışında bitkinin köklerinde küflenme olmaması için de ağır toprak tercih edilmemesi gerekir. Ancak yapılan çalışmalar yine de ağır toprakta yetişen Yasemin’in çiçeklerinde daha fazla uçucu yağ olduğu ve bu nedenle kokusunun daha yoğun olduğunu ortaya çıkartmıştır.