Yaz sıcaklarında beslenme
Havaların insanı bunaltacak kadar sıcaklaştığı yaz günlerinde daha sağlıklı bir yaşam için beslenmeye özellikle dikkat edilmesi gerekir. Yaz aylarında kişinin yaşam kalitesini de doğrudan etkileyen beslenme konusunda klasik alışkanlıkları bir kenara bırakmak ve metabolizmanın sıcak havalara uyum sağlamasını kolaylaştıracak şekilde beslenilmelidir. Aslında yaz sıcaklarının sağlıklı beslenmeye yönelik temel kuralları değiştirmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Yani yaz aylarında da “organik” mevsim sebze ve meyvelerini tüketmeye, bir ya da iki öğün yerine yemek miktarını düşürerek daha sık beslenmek, her gün düzenli bir şekilde su içmek ve alınan besinlerdeki “protein-karbonhidrat-yağ” oranına dikkat etmek gerekir.
Kış aylarında yetiştirilen domateslerin pek de yararlı olmadığına dair birçok uzman açıklama yapar çünkü domatesin asıl mevsimi yazdır. Yaz sıcaklarında her kahvaltıda domates tüketilebilir. Kanserle savaşan domatesin yanında peynir ve tam buğday ekmeği de yaz kahvaltılarında tüketilmesi fayda sağlayacak besinlerdendir. Ara öğünlerde üzüm, incir, kavun ve karpuz gibi yaz aylarının en çok sevilen meyvelerinden birer porsiyon tüketilebilir. Aslında insan bedeninin mevsime uyması için yapılması gereken tek şey, mevsim sebze ve meyvelerini “ölçülü bir şekilde” tüketmektir. Kavun ve özellikle karpuz yüksek su miktarıyla yaz sıcaklarında sürekli terleyerek su kaybeden vücut açısından oldukça yararlıdır. Ayrıca karpuzun düşük kalorisi kilosuna dikkat etmek isteyenler için de büyük bir avantaj sağlar. Ancak sadece karpuz yiyerek kilo vermeye “çalışmanın” da oldukça sağlıksız olduğu unutulmamalıdır.
Yaz sıcaklarında yenen öğle yemeklerinde mevsim sebzelerine ve yeşilliğe bolca yer verilmelidir. Aşırıya kaçmadan zeytinyağlı olarak pişirilen yaz sebzeleri hafif bir öğlen yemeğiyle öğlen sıcaklarında vücudun da zorlanmamasını sağlayacaktır. Ayrıca zeytinyağlılarla arası iyi olmayan abartılı olmamak şartıyla yaz sebzelerini az etli yahut kıymalı olarak da tüketebilir. Karbonhidrat yaz aylarında da herkesin vücuduna alması gereken temel yapı taşlarından olduğundan, pilav ve makarnalar da öğlen yemekleri için uygun bir tercih olabilir. Pilavlarda tereyağını abartıya kaçmadan kullanmaktan ve makarnalarda aşırı yağlı ve baharatlı ağır soslardan mümkün olduğunda uzak durulması gerektiği de unutulmaması gerekenler arasındadır.
Yaz sıcaklarında öğlen yemeklerine eşlik etmek üzerine yoğurt tüketilebileceği gibi, özellikle yaz denince akla gelen ilk isimlerden olan cacık da haftada birkaç gün tüketilebilir. Cacık sevenlerin kullandığı salatalıkları kabuğu ile rendelemesi, cacığın lif miktarının nispeten de olsa artmasına ve tokluk hissinin daha uzun süre devam etmesine yardımcı olabilir. Akşam yemeklerinde tüketilen et ve balıkların ise mümkün olduğunca ızgara tercih edilmesi ve yanında da bolca yeşil salata tüketilmesi tavsiye edilir.