Yazın serin tutan kumaş
Başta “bambu” olmak üzere, tencel, thermolite ve coolmax türündeki kumaşlar yazın kavurucu sıcaklarında giyen kişiyi serin tutuyor..
Adana Giyim Markaları Derneği (AGİMAD) Başkanı Hasan Ayyıldız, dünyada hızla yayılan sağlıklı yaşam trendinin tekstil sektöründe de görüldüğünü, iç ve dış giyim ürünlerinde şık görüntüden çok, rahatlığın tercih nedeni olduğunu belirtti.
Ayyıldız, son günlerde mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklığının, doğal elyaflardan yapılmış kumaşlara ilgiyi yoğunlaştırdığını, bu kumaşların serin tutma özelliklerinin yanı sıra antibakteriyel özelliğinin de bulunduğunu ifade etti.
Bambu, tencel, thermolite ve coolmax türü kumaşların serin tutma özelliği nedeniyle dış giyimden sonra iç giyimde de kullanılmaya başlandığına dikkati çeken Ayyıldız, ”Bu kumaşların, pamuk elyafına göre tek dezavantajı mukavemetinin düşük oluşu” dedi. Ayyıldız, serinlik veren kumaşlar arasında en fazla tercihin de ”bambu”bitkisinden üretilen kumaş olduğunu belirterek, şunları söyledi:
”Bu bitkiden elde edilen elyaf, Türkiye’de iplik haline getiriliyor. Doğal ipliklerin hammaddesi olarak kullanılan bambu ağaçları, dilim dilim kesildikten sonra modifiye edilip hamurlaştırılarak elyaf haline getiriliyor, sonra elyaflarından ayrıştırılıyor ve çeşitli makinelerde teknik işlemlerden geçirilerek ipliğe dönüştürülüyor. Bu işlemler sırasında ipliklerin tamamen doğal ve saf kalmasına dikkat ediliyor.”
Ayyıldız, hafif bir dokuya sahip olduğu için serinlik veren bambunun çok
iyi nem çektiğini ve hava geçirgenliği sayesinde bedene nefes aldırdığını belirterek, ”Bu kumaş, merserize işlemi de gerektirmeyecek kadar parlak özelliğe sahip. Vücut terini pamuktan daha hızlı emiyor. Ultraviyole ışınlarını kırıyor, antibakteriyel özellik taşıyor. İçeriğindeki ‘bambu kun’ maddesi sayesinde deride alerji yapmıyor” dedi.
EV TEKSTİLİNDE DE TERCİH EDİLİYOR
Bambu kumaşların önce dış giyimde ardından da iç giyimde öncelikli tercih olduğunu vurgulayan Ayyıldız, bu kumaşın giyimin yanı sıra nevresim, tıbbi giyim, perde ve yatak çarşafları gibi ev tekstilinde de yaygın olarak kullanıldığını anlattı. Ayyıldız, bitkisel kökenli doğal bir ürün olan ”tencel”,
”thermolite” ve ”coolmax’ adı verilen kumaşların da yine bambu gibi serin tutma özelliğine sahip olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
”Tencel, bitkisel kökenli doğal bir ürün olması nedeniyle vücuda nefes aldırabilir özelliğe sahip. Oldukça yumuşak olan bu kumaş, havayı sirküle ediyor, teri pamuktan daha fazla emiyor ve konforlu kulanım sağlıyor. Kırışıklık tutmayan bu kumaşı özellikle kadınlar tercih ediyor. Thermolite kumaş ise termal bir özelliğe sahip. Nem transferini hızla yapan bu kumaş, vücudun nemden rahatsız olmasını önlüyor, çok çabuk kuruyor.
Coolmax ise tencel ve thermolite kumaşın özelliklerini bir arada topluyor. Serin tutan, çabuk kuruyan, kırışık tutmayan, buharlaşmayı kolaylaştıran ve vücudun nefes almasını sağlayan bu ürün vücut terini barındırmayarak içine çekiyor.”
Bir de bu sağlıklı ve doğal kıyafetler sentetik olanlara nazaran daha pahalı oluyor gibi bir inanç var. Şahsen ben de öyle düşünüyorum. Doğru mudur?