Yıldırım nikahı
Hepimizin eski Türk filmlerinde gördüğü yıldırım nikahı, çoğu çiftin aklını kurcalayan bir konudur. Zor durumda kaldığı ya da ihtiyacı olduğu için çok hızlı bir şekilde evlenmek isteyen çiftler, yıldırım nikahından yararlanarak bu işlemi gerçekleştirmek ister. Ancak ne yazık ki, günümüz medeni kanununda “yıldırım nikahı” olarak tanımlanmış bir madde yoktur. Bir başka değişle yıldırım nikahı; teknolojinin gelişmediği yıllarda evlilik işlemleri için gerekli olan belgelerin postada geçirdikleri süre nedeni ile yaşanan vakit kaybının azaltılması için yapılan bir uygulamaydı.
Günümüzün teknolojik gelişmelerinin haberleşme alanında oldukça hızlı veri transferi sağlamasıyla, yıldırım nikahına ihtiyaç kalmamıştır ve dolayısı ile böyle bu uygulama yoktur. Çiftlerin arzu etmelerinde ve gerekli evrakları tamamlamaları halinde zaten 2-7 gün gibi kısa bir sürede kendilerine nikah tarihi verilebilmektedir. Yıldırım nikahı olarak adlandırılan nikahlar, günümüzde en yakın tarihte nikahın yapılması anlamına gelmektedir ve yıldırım nikahı için tıpkı normal nikahta da olduğu gibi gerekli belgelerin teslim edilmesi gerekir.
Evlendirme dairelerine ister normal ister yıldırım nikahı istemiyle baş vuran çiftlerden, ayını belgeler istenmektedir. Dolayısı ile yıldırım nikahı için çiftten istenen belgeler; çift tarafından ayrı ayrı doldurulan evlenme beyannamesi,6’şar adet vesikalık fotoğraf, nüfus cüzdanı örneği, nüfus kayıt belgesi ve sağlık raporudur. Çiftin evlenme beyannamesinde tüm kimlik bilgileri ve resimleri mevcuttur ve beyannamenin alt kısmın evlenmek istediklerini yazılı olarak belirtirler.
Nikah memuru beyannameyi onayladıktan sonra diğer tüm belgeler ile birlikte çiftin evlilik işlemlerini başlatır ve evlendirme dairesinin programına bakılarak uygun bir nikah tarihi belirlenir. Çiftin bu aşamada evlendirme dairesinin kendilerine verebileceği en yakın tarihi nikah günü olarak seçmesi durumunda, “eski alışkanlıklar” nedeni ile bu işlem yıldırım nikahı olarak adlandırılmaktadır. Resmi olarak çiftin nikahının yıldırım nikahı olduğunu belirleyen bir düzenleme yoktur.