Yoğuşmalı kombilerin avantajları
Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de giderek daha da yaygınlaşmaya başlayan doğalgaz kullanımı, evlerin pratik ve daha ekonomik olarak ısınmasını sağladığı için birçok insan tarafından tercih edilmektedir. Doğalgaz kullanımına olan talebin artması sonucu piyasa farklı markalar tarafından üretilen yeni model kombiler çıkmış ve bunların arasından da en çok tercih edilen “yoğuşmalı” kombi modelleri olmuştur. Turbo eşanjör sistemi ile çalışan yoğuşmalı kombiler, bünyesinde barındırdığı yoğuşturucu ünite sayesinde düşük tüketim ile yüksek verim elde etmek için tasarlanmıştır.
Yoğuşmalı kombilerin ısınma konusunda sunduğu yüksek verim, atık gaz sıcaklığının düşürülmesi ve yanma işlemi ile meydana gelen su buharının sistem bünyesinde tekrar dahil edilmesi ile sağlanır. Yoğuşmalı kombilerin önceki dönemde kullanılan standart kombilere göre temel farkı, baca gazı üretiminde ortaya çıkan buharlaşma ısısının -ki buna “gizli ısı” da denir- bir miktarının tekrar kullanım için sisteme geri kazandırılmasıdır. Yaklaşık olarak 1 m³ doğalgaz yakımında 1,5-1.8 kilogram su oluşumu gerçekleşmektedir. 1 kilogram suyun buharlaşırken açığa çıkardığı ısının 539 kcal olduğu düşünülürse, bu ısının sistem bünyesine yeniden dahil edilmesi ısınma anlamında gerçek anlamda verim kazanılmasını sağlamaya yeterli olacaktır.
Önceki nesil kombiler yani günümüzde standart kombi olarak ifade edilen modeller, nem yoğunlaşması sonucunda açığa çıkan buharlaşma ısınını yani gizli ısıyı kullanamamaktaydı. Bacadan dışarı atılan atık gazın içindeki su buharının enerjisinden de faydalanan yoğuşmalı kombiler, geri kazanım sayesinde elde edilen enerjiyi tekrar tesisat suyuna aktarır. Bu işlem için özel olarak tasarlanmış kanatçıkları bulunan yoğuşmalı kombiler, bacadan atılan gazları yanma bloğu içinde yeniden dolaştırır. Yanma bloğu içinde tekrar devinime giren gazlar kanatçıklara çarptırılır ve elde edilen enerji de sistem bünyesinde işlenmekte olan tesisat suyuna aktarılır. Bu şekilde yapının ısınması için kullanılan suyun sıcaklığı gizli enerji sayesinde daha az gaz harcanarak korunur ve yüksek verim sağlanır.
Yoğuşmalı kombiler çalışırken yanma ile oluşan tüm ürünler 1. eşanjörden geçer ve bu işlem esnasında su buharı “yoğunlaşarak” yeniden su haline dönüşür. Suyun yoğunlaşırken ortaya çıkardığı enerji ise 2. eşanjörde dolaşan tesisat suyuna aktarılmaktadır. Bu şekilde sistem içinde devinim gösteren suya dışarıdan ve “herhangi bir yakıt kullanılmadan” ekstra enerji aktarımı olur ki, bu sayede peteklerin ısınmasını sağlayan suyun daha az enerji sarfiyatı ile ısıtılması sağlanır. Tüm bu işlemler esnasında yani yoğuşma süreci sonunda açığa çıkan su, yoğuşmalı kombilerin özel tahliye boruları sayesinde sistem dışına atılmaktadır. Bu çalışma prensibi ile yoğuşmalı kombiler eski model standart kombilerden çok daha verimli bir kullanım sunmakta ve doğalgaz tüketimi yönünden de hatırı sayılır bir avantaj sağlamaktadır.