Yurt kaydı için gerekenler
Üniversitenin kazanılması ile başlayan heyecan, farklı bir şehre gidilerek kalınacak yer bulunması sorununun yaşanması ile büyük oranda azalabilir. Günümüzde birçok öğrenci maddi yetersizlikten ya da biranda farklı bir ortamda tanıdığı insanlar olmadığından, üniversiteye kayıt yaptırır yaptırmaz öğrenci evi tutamaz. Bu tür durumlarda devreye giren YURTKUR, devlet imkanlarıyla kurulan öğrenci yurtlarında öğrencilere barınma imkanı sunmaktadır. Çoğu üniversite hazırlık düzeyindeki öğrencinin merak ettiği öğrenci yurtlarına kabul şartları, öğrencide aranan nitelikleri belirler.
Kimler yurtta kalabilir?
- Ailesi ilgili yurdun bulunduğu il ya da büyük şehir belediye sınırları dışında oturan öğrenciler
- Yardım almadan toplu ulaşım taşıtlarından faydalanamayacak fiziksel engeli bulunan öğrenciler
- Sabıka kaydı bulunmayan öğrenciler(Taksirli suçlar hariç)
- Öğrenim görmek için ülkemize gelen Türki cumhuriyetlerin vatandaşları
- Türkiye ile kültür anlaşması bulunan ülkelerde öğrenim gören öğrenciler
- İkamet teskeresine sahip olan tüm yabancı uyruklu öğrenciler
Yukarıda belirtilen özelliklere sahip olmanın dışında yurt kaydı yaptırabilmek için kuşkusuz herhangi bir öğrenim kurumunda okumaya hak kazandığını belirlen bir öğrenci belgesine sahip olunması da gerekmektedir. Ülkemizdeki devlet yurtlarında barınma süresi, normal öğrenim süresi kadardır. Bu süreye ek olarak öğrenimini çeşitli nedenlerden dolayı uzatan öğrencilere, 1 yıllık “artık öğrenci” hakkı verilmektedir. Bu bir yıllık atık öğrenci süresi içerisinde öğrenimini tamamlayamayan öğrenciler, devlet yurtlarında kalma haklarını kaybetmektedir. Örneğin; dört yıllık öğrenim süresi bulunan bir iktisat bölümü öğrencisi, 1 yıllık atık öğrenci hakkıyla beraber devlet yurdunda en fazla 5 yıl süre ile kalabilmektedir.
Tüm bunların haricinde genel olarak devlet yurtlarında öğrencilerin barınma olanaklarının devam edebilmesi için yönetmelik ile belirlenen kurallara uyulması gerekir. Öğrencinin yurt yönetmeliklerince belirlenen şartları ihlal etmesi durumunda, yurt ile ilişkisinin kesilmesi söz konusu olur. Bu tür durumlarla yurtta uzaklaştırılan öğrenciler, daha sonra farklı bir ilde bulunan yurda da başvuruda bulunamaz.