Zihne iyi gelen 8 besini sizlere açıklıyoruz
Akıl nimeti Allah’ın kuluna verdiği en önemli vasıta. Çünkü hayatımızı onunla idare ederiz. Bu nedenle sağlıklı ve sıhhatli düşünmek için ona iyi bakmalıyız. Aklımızı iyi bir şekilde kullanabilmek için alınması gereken besinler bir yakıt gibidir. Ancak hayatımızda yönümüzü isabetli bir şekilde tayin etmek için tek sebep, aklımıza iyi gelecek besinler değildir. İkinci gerekli olan bilgidir. Sıhhatli bir yaşam için gerekli olan aklımızı iyileştirmede hangi besinleri kullanmamız gerektiğini bu yazımızda açık ettikten sonra, ikinci olarak ne tür bir bilgi deryasında aklımızı geliştirmeliyiz onu yazarız.
Zihnimiz için 8 besin
- Ispanak: İçersinde bulunan potasyum nedeniyle beyindeki elektriksel akımın yükselen bir trend şeklinde devamlılığını sağlamaya yardımcıdır.
- Taze Fasulye: Folik asidin bolca bulunduğu bir sebze. Bu asit türünün hafızayı güçlendirici bir etkisi var. Beyine alınan bilgilerin hızlı bir şekilde yorumlanmasını sağlar. Bu sebzenin yoğun çalışan kişilerce tüketilmesi gerekir. 50-70 yaş arasında yapılan bir araştırmada, bu sebze türünü yiyenlerin fonksiyonlarında reşitlerine karşı daha aktif oldukları saptanmış.
- Brokoli: Bu sebzemizde bulunan sulforafan sayesinde beyin her zaman korunur. Kandaki beyni koruyucu içeriklerin daha hızlı şekilde beyine entegre olmasını sağlar.
- Buğday: Buğdayın içerisinde bulunan kompleks B vitaminleri homosistein denilen maddenin kan içerisinde ki yoğunluğunu azaltır. Bu da damar sertliğinin yanında beyin için büyük bir afet olan Alzheimer hastalığının önlenmesini sağlar. Buğdayın gerekli şekilde tüketilmesi, bunamanın yaşanmasını engeller.
- Su: Beynin yüzde 85’inin su olduğunu düşündüğümüzde vücudun su ihtiyacını karşılamanın önemi anlaşılmış olur. Eğer 16 saat insan sıvı tüketmezse, dikkat bozukluğu ve odaklanamama rahatsızlıkları belirir. Suyun vücudumuzda ısının düzenlenmesi, burun, kulak, ağız gibi organların ihtiyaç duyduğu nemliliğin sağlanması için tüketilmesi gerekir.
- Badem: Bademin içerisinde yer alan magnezyum öğrenmeyi destekleyici etkiler meydana getiriyor. Fareler üzerinde yapılan bir araştırma neticesinde badem yiyen fareler, kapalı kafes içerisinde ki tuzakları daha çabuk öğrendikleri anlaşılmış.
- Avakado: Bu meyvenin içerdiği yüksek tekli doymamış yağ asidi sayesinde kanda bulunan kötü kolesterolün düşmesini sağlar. Bu da damar hastalıklarının önlenmesine, felce iyi gelmekte. Kanın akışkanlığının sağlanması da, oksijenin beyne ulaşımını arttırmakta. Beyin daha iyi çalışmakta.
- Yaban mersini: Orman meyvesi olarak da bilinen meyve hakkında ayrı bir makalede yararlarından bahsetmiştik. Aklın sıhhatinin korunmasında da tavsiye edilen bir meyve. İçerisinde bulunan “Favanaoidler” sayesinde aklı korumakta.